default-image

Τροπολογία Αυγενάκη για ελαφρύνσεις σε αγρότες

Κρήτη
Τροπολογία Αυγενάκη για ελαφρύνσεις σε αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές ελαφρύνσεις για αγρότες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ζητούν 17 βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, που κατέθεσαν τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις", το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμο για να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και 15 ακόμη Βουλευτές της Ν.Δ., ζητούν να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ και, επιπλέον, να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, να μη φορολογούνται και να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων-εξόδων είτε "κρατούν" βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Όμως ακόμη, α) δεν έχουν εξαιρεθεί από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ, (δέσμευση Χ. Θεοχάρη), β) φορολογούνται ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, σπίτι, οικόπεδο, μηχανήματα, ενώ πληρώνουν 2η φορά ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα, κι ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με το συνυπολογισμό και τη φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο».

Π.χ., όπως αναφέρεται, ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φτάνει τα 1.950 + 536, 25 = 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, «η φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης πρέπει να καταργηθεί. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αγρότης, ενώ είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας, του έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες, με στόχο τη συνέχιση της καλλιέργειας από τον αγρότη, δεν πρέπει να θεωρούνται εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται, ούτε και να παρακρατούνται»,

Επιπλέον, «η καταβολή προκαταβολής φόρου ορίστηκε από το 55% στο 27,5%. Όμως, η αγροτική επιχείρηση δεν έχει σταθερή παραγωγή (ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κ.α.) ούτε αποδίδει σταθερό εισόδημα. Η καταβολή προκαταβολής φόρου έστω και 27,5 % για την πλειοψηφία των αγροτών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και πρέπει να καταργηθεί», υπογραμμίζουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι υπογράφοντες βουλευτές.

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας:

α. Εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ

β. Εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης.

γ. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.

δ. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δε φορολογούνται.

ε) Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν παρακρατούνται.

στ) Οι αγρότες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου».

Οι προτείνοντες βουλευτές:

1. Αυγενάκης Λευτέρης, βουλευτής Ν. Ηρακλείου

2. Τζαμτζής Ιορδάνης, βουλευτής Ν. Πέλλας

3. Βλαχογιάννης Ηλίας, βουλευτής Ν. Τρικάλων

4. Κοντογιάννης Γιώργος, βουλευτής Ν. Ηλείας

5. Νταβλούρος Αθανάσιος, βουλευτής Ν. Αχαΐας

6. Βογιατζής Παύλος, βουλευτής Ν. Λέσβου  

7. Χριστογιάννης Δημήτριος, βουλευτής Ν. Πιερίας

8. Πατριανάκου Φεβρωνία, βουλευτής Ν. Λακωνίας

9. Μαρίνος Ανδρέας, βουλευτής Ν. Ηλείας

10. Πασχαλίδης Ιωάννης, βουλευτής Ν. Καβάλας

11. Ταμήλος Μιχαήλ, βουλευτής Ν. Τρικάλων

12. Μακρή Ζέττα, βουλευτής Ν. Μαγνησίας

13. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, βουλευτής Ν. Φθιώτιδας

14. Τζαβάρας Κωνσταντίνος, βουλευτής Ν. Ηλείας

15. Σαμπαζιώτης Δημήτριος, βουλευτής Ν. Μεσσηνίας

16. Χαρακόπουλος Μάξιμος, βουλευτής Ν. Λάρισας

17. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, βουλευτής Ν. Καβάλας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News