default-image

Μετράνε τα "κουκκιά" ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας

Ελλάδα
Μετράνε τα "κουκκιά" ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν τα «ναι» και τα «όχι», ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι και θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει χαμηλά τον πήχη για την πρώτη ψηφοφορία, αφού τα όσα ακούγονταν για "άνω των 172 βουλευτών που θα ψηφίσουν ναι" έχουν δώσει τη θέση τους σε μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, που θέλουν ως "μαγικό αριθμό" το 160.

Βεβαίως η κυβέρνηση, βάσει των "κουκκιών" που έχουν ήδη αθροισθεί, βγάζει πάνω από 160 ήδη, κατ' ελάχιστον μάλιστα 162 (και μάλλον 164) που είναι και το σημείο εκκίνησης:

Έως τώρα η κυβέρνηση έχει τα 155 «ναι» των βουλευτών ΝΔ (127) και ΠΑΣΟΚ (28), ενώ υπολογίζει και σε αυτά επτά ανεξάρτητων βουλευτών που με δηλώσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για τους: Γιώργο Νταβρή, Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Κουράκο, Παναγιώτη Μελά, Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη και Κώστα Γιοβανόπουλο, οι οποίοι ανεβάζουν το σύνολο των ψήφων σε 162. Παράλληλα άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσουν οι πρώην χρυσαυγίτες Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που θεωρείται όμως περίπου δεδομένο ότι θα ψηφίσουν "ναι" αν όχι στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, τότε σίγουρα στην τρίτη. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχει βέβαιες 162 ψήφους, πιθανότατες άλλες 2 και αναζητεί ακόμη 3 ή 4 ώστε να προσδώσει μία σημαντική δυναμική στην υποψηφιότητα Δήμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν κατορθώσει με κάποιον τρόπο να πιάσει τον αριθμό των 170 βουλευτών στην πρώτη ή στη δεύτερη ψηφοφορία, τότε ανοίγουν όλα τα ενδεχόμενα για την τρίτη - ακόμη και δίχως... ταχυδακτυλουργικά, όπως θα ήταν λ.χ. η αλλαγή προσώπου στην τρίτη ψηφοφορία. Ο αριθμός των 164 είναι μικρός και δύσκολα θα επιτρέψει οποιαδήποτε αισιοδοξία για την κυβέρνηση προκειμένου να εκλέξει ΠτΔ, καθώς είναι μάλλον απίθανο να προκύψουν οι 16 επιπλέον ψήφοι που έχει ανάγκη - εκτός κι αν υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική εξέλιξη.

Στο στρατόπεδο του «όχι» είναι οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 του ΚΚΕ και οι 12 των ΑΝΕΛ, σύνολο 95. Στα «όχι» θα πρέπει να προσμετρηθούν και αυτά των βουλευτών της ΧΑ, ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα είναι στη Βουλή. Βεβαίως αυτό δεν έχει σημασία εφόσον δε σκοπεύουν να ψηφίσουν "ναι", αφού η ψηφοφορία για ΠτΔ δεν προβλέπει αρνητικές ψήφους: μόνο "ναι" και "παρών" μπορούν να ψηφίσουν οι βουλευτές. Και για να εκλεγεί ΠτΔ πρέπει στην τρίτη ψηφοφορία τα "ναι" να είναι τουλάχιστον 180. Δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης που προσπαθεί να προσεγγίσει το "μαγικό αριθμό" του 180.

Μάχη πάντως αναμένεται να δώσουν τα επιτελεία Μαξίμου και Κουμουνδούρου για την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά καυτών της ΔΗΜΑΡ, μετά και τη χθεσινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ουσιαστικά «αποδέσμευσε» τους βουλευτές τους από την κομματική γραμμή.

Βεβαίως με δεδομένες τις ισορροπίες, ακόμη και αν η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών ψηφίσουν τον εκλεκτό της κυβέρνησης στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, τα "κουκκιά" δεν βγαίνουν. Η κυβέρνηση θέλει και τη θετική ψήφο από έναν αριθμό βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ ή και των δύο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, ο Σταύρος Δήμας δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί. Ο μοναδικός "άσος" στο μανίκι της κυβέρνησης, θεωρώντας πως κατά τα λοιπά δε θα υπάρξουν "σοβαρές ανωμαλίες", είναι η αλλαγή του προσώπου του υποψηφίου με κάποιον που θα έχει τέτοια δυναμική που θα μπορέσει να "δικαιολογήσει" την αλλαγή στάση κάποιων κατά τα λοιπά πρόθυμων αλλά... παγιδευμένων στις δηλώσεις τους ή στην πολιτική του κόμματος τους, βουλευτών. Και τέτοια πρόσωπα υπάρχουν αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News