default-image

Μ. Καμπιτάκης: Πυρ και μανία με την πολιτική των Ευρωπαίων

Κρήτη
Μ. Καμπιτάκης: Πυρ και μανία με την πολιτική των Ευρωπαίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λογιστικά τερτίπια, που ενδεχομένως να αποκρύπτουν και σκοπιμότητες σε βάρος των αγροτών, αποδίδει ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη, τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το μέσο πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2014 σημείωσε αύξηση 4,4%, ενώ στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 1,7%.

Η έκθεση της Eurostat

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, η μείωση του μέσου πραγματικού εισοδήματος στην Ε.Ε. το 2014 είναι αποτέλεσμα της πτώσης του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος κατά 4%, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα κατά 2,3%.

Η μείωση του εισοδήματος προκύπτει κυρίως από την πτώση της αξίας της γεωργικής παραγωγής κατά 6% και της αξίας της ζωικής παραγωγής κατά 0,9%, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού κόστους των εισροών κατά 3,6%.

Σε σύγκριση με το 2013, το πραγματικό μέσο αγροτικό εισόδημα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί φέτος σε οκτώ από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και έχει μειωθεί σε είκοσι χώρες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στη Σλοβενία (+13,3%), την Ουγγαρία (+9,1%), την Τσεχία (+7,2%) και τη Βρετανία (+6,9%) και οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Φιλανδία (-22,8%), στη Λιθουανία (-19,4%), στο Βέλγιο (-15,2%), την Ιταλία (-11%), την Εσθονία (-10,9%) και τη Δανία (-10,1%).

Σε σύγκριση με το 2005, το μέσο πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση 27,1% και στην Ε.Ε. 34,4%. Στην περίοδο 2005-2014, το εισόδημα αυξήθηκε σε 19 χώρες, έμεινε σταθερό σε 3 χώρες, ενώ μειώθηκε στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Φιλανδία, την Κροατία και το Βέλγιο.

Από Δευτέρα οι επιδοτήσεις

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα ποσά του υπολοίπου των αγροτικών επιδοτήσεων (ενιαία ενίσχυση) και το διήμερο 29-30 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση των ετών 2013-2014.

Αν οι αγρότες έχουν προχωρήσει στις διορθώσεις των στοιχείων τους, «τότε θα πάρουν και τα χρήματα που δεν εισέπραξαν από την πρώτη πληρωμή» είπε ο κ. Καμπιτάκης μιλώντας στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News