default-image

"Το ρωσικό εμπάργκο εξοντώνει τους παραγωγούς"

Κρήτη
"Το ρωσικό εμπάργκο εξοντώνει τους παραγωγούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαιτούμε άμεση αποζημίωση των παραγωγών που ζημιώθηκαν από το ρωσικό εμπάργκο. Αν δεν γίνει αυτό οι αγρότες της περιοχής μας δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ξαναφυτέψουν του χρόνου», αναφέρει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας, σε ανακοίνωσή της.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία στα προϊόντα χωρών της Ε.Ε. ως αντίποινα στα μέτρα που έχουν πάρει αυτές εναντίον της, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες.

Τα προϊόντα που δεν μπορούν να διοχετευτούν στην Ρωσία κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα να υπάρχει  υπερπροσφορά και οι τιμές παραγωγού να βρίσκονται πολύ κάτω του κόστους. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε κατάσταση απελπισίας τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης και ειδικότερα της Ιεράπετρας και της Βιάννου. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις προηγούμενες μέρες η τιμή για τα αγγούρια έφτασε μέχρι και τα 7 λεπτά το κιλό (μέση τιμή μέχρι 12/12/2014 μόλις 12 λεπτά, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής), και με αρκετούς τόνους να είναι αδιάθετα. Αλλά και οι τιμές για τις πιπεριές και τις ντομάτες άρχισαν να κατρακυλούν. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Οι αγρότες, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις που τους έχει φορτώσει η πολιτική της συγκυβέρνησης (νέα φορολογία, ΕΝΦΙΑ κ.α.), δεν θα καταφέρουν να ξαναφυτέψουν τα χωράφια τους, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, με αλυσιδωτές συνέπειες και στην υπόλοιπη οικονομία.  

Από την άλλη, η Ε.Ε. που είναι η κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει θεσπίσει μεν αποζημιώσεις για τους ζημιωθέντες απ' αυτήν την πολιτική (Ταμείο Καταστροφών - κρίσεων) αλλά ο κανονισμός και οι προϋποθέσεις για αποζημίωση, χάρη και στην παντελή  απουσία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για  διαμόρφωση του, είναι φτιαγμένος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των βόρειων χωρών που είναι διαφορετικά οργανωμένες από εμάς.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που βάζει είναι απαγορευτικές για τους αγρότες της περιοχής μας. Κυρίως για τα πρώιμα κηπευτικά που δεν μπορούν να αποθηκευτούν και πρέπει να διοχετευτούν άμεσα στην αγορά.

Απαιτούμε οι προϋποθέσεις αυτές να αλλάξουν άμεσα για τους παραγωγούς κηπευτικών και οι αγρότες να αποζημιωθούν με βάση τα τιμολόγια που έχουν πουλήσει τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος. Αν δεν γίνει αυτό οι αγρότες της περιοχής μας δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ξαναφυτέψουν του χρόνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News