Ειδήσεις

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης ελιάς στο Δ. Κισσάμου

Ο Δήμος Κισσάμου, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα - και σε συνέχεια της υπ' αριθμό  230/2014 ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού του Συμβουλίου - πρόκειται να υλοποιήσει ένα Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Ελιάς στην περιοχή της Κισσάμου σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελιάς Ν. Χανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 από τον δήμαρχο Κισσάμου κ. Θεόδωρο Σταθάκη και τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Θεμιστοκλή Περβολιανάκη το συμφωνητικό συνεργασίας - χρονικής διάρκειας δύο ετών - μεταξύ των δύο πλευρών για την εφαρμογή του προαναφερόμενου καινοτόμου προγράμματος.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θ. Σταθάκης στάθηκε στη μεγάλη σημασία και τον ρόλο που διαδραματίζει η ελαιοκαλλιέργεια για το Δήμο Κισσάμου σημειώνοντας ότι «για την δημοτική αρχή της Κισσάμου αποτελεί βασική προτεραιότητα η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την προώθηση των θεμάτων της ελαιοκομίας και την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών δημοτών μας».

Αναφερόμενος στους στόχους και στα οφέλη του προγράμματος ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι «θα υπάρξει ενίσχυση της πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου της Κισσάμου σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής βελτιωμένων μεθόδων εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους, συνεχής τεχνική / επιστημονική υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών ενώ το πρόγραμμα θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην  ανάπτυξη της αειφορικής γεωργίας αλλά και της διατήρησης του γεωργικού πληθυσμού στις εστίες του».

Από την πλευρά της Ομάδας Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελιάς Ν. Χανίων ο πρόεδρος κ. Θ. Περβολιανάκης και ο γεωπόνος - τεχνικός σύμβουλος Ν. Μαραγκουδάκης αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στα πλαίσια των εκάστοτε εφαρμοζομένων προγραμμάτων γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικά, Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε), τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινά και ασφαλή προϊόντα, θα σέβονται το περιβάλλον κατά την διαδικασία παραγωγής τους, θα είναι ευέλικτα στον ανταγωνισμό και θα αποδίδουν υπεραξία στους παραγωγούς. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και στο έργο της Ομάδας Παραγωγών,  η οποία αποτελείται από 2.900 μέλη-παραγωγούς με γεωγραφική εξάπλωση σ' όλο τον Νομό Χανίων και η οποία έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες συνεργασίες και με τους Δήμους Πλατανιά, Αποκορώνου και Σφακίων.  

Σχόλια