default-image

Άρχισαν τα όργανα και στον τουρισμό

Κρήτη
Άρχισαν τα όργανα και στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης προβλέπουν αρνητικές επιπτώσεις μετά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιδίωξη κατάργησης της υπηρεσίας all inclusive.

Μάλιστα, καθώς οι επισκέπτες της Κρήτης που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία - δηλαδή οι... τουρίστες με το βραχιολάκι - άγγιξαν το 70% του συνόλου των επισκεπτών της Κρήτης! Η τουριστική βιομηχανία δεν... τρελαίνεται και για το ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο "παραδοσιακά" δημιουργεί προβλήματα στις προκρατήσεις.

Σύννεφα πάνω από τον τουρισμό της Κρήτης με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις. Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας έφερε άμεσες επιπτώσεις, με την καχυποψία να αποτυπώνεται στις προκρατήσεις που μειώθηκαν ελαφρά μέσα στο Δεκέμβρη.

Στις τάξεις των ξενοδόχων ο προβληματισμός εντείνεται. Οι παρενέργειες από το ρευστό πολιτικό σκηνικό σε αυτή τη φάση είναι εμφανείς μέσα από τη μείωση των κρατήσεων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα αλλά προς το παρόν υπό έλεγχο. Εισπράττουν σχεδόν καθημερινά ωστόσο την αγωνία των ξένων τουρ οπερέιτορ για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα που ξυπνά μνήμες από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο του 2012 και το καθεστώς αβεβαιότητας που τότε καταβαράθρωσε το τουριστικό ρεύμα.

Αναταράξεις την ίδια ώρα έχουν δημιουργηθεί στην τοπική αγορά μετά τις αναφορές ΣΥΡΙΖΑ για ανάγκη αλλαγής του τουριστικού μοντέλου και αποδυνάμωσης του all inclusive. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το all inclusive φέρνει στις επιχειρήσεις έσοδα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Αμηχανία και επιφυλακτικότητα επικρατεί στους κόλπους της αγοράς αφού σύμφωνα με τους tours operators και τους ξενοδόχους στο νομό Ηρακλείου το 2014 οι 7 στους δέκα τουρίστες επέλεξαν το πακέτο διακοπών all inclusive με τη μέση δαπάνη ανά τουρίστα να αγγίζει τα 1.000 ευρώ.  

Βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους ξενοδόχους της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού που προβλέπει η τρόικα, με το διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, από το 6,5% που είναι σήμερα, στο 13%.

Οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης πάντως επισημαίνουν ότι ήδη αναμένεται πτώση της τάξης του 40% στους επισκέπτες από Ουκρανία και Ρωσία.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News