default-image

Κ. Δερμιτζάκης: "Σημαντική η ημερίδα ΕΚΔΔΑ για τους ΟΤΑ"

Κρήτη
Κ. Δερμιτζάκης: "Σημαντική η ημερίδα ΕΚΔΔΑ για τους ΟΤΑ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιμορφωτική ημερίδα για αιρετά και επιτελικά στελέχη των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου και Σητείας που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) το Σάββατο, 13/12/2014, στην Ελούντα. Οι 120 και πλέον συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ενδελεχώς σε θέματα οργάνωσης υπηρεσιών και αναπτυξιακής πολιτικής στους ΟΤΑ από ειδικούς επιστήμονες και υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό, καθώς δεν μπόρεσε να δώσει το "παρών" στην ημερίδα λόγω της περιφερειακής συνδιάσκεψης Κρήτης που οργάνωσε την ίδια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο.  

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,

Χαιρετίζω τη σημερινή (σ.σ. Σάββατο 13/12/2014) σημαντική ημερίδα, στην οποία δυστυχώς δεν μπορώ να παρευρεθώ, επειδή σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης, όπου θα μπουν σε διαβούλευση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα θύματα των πολιτικών που ασκούνται με τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, τόσο με τον "Καλλικράτη", ο οποίος απονέκρωσε τη λαϊκή συμμετοχή τους Δήμους, όσο και με τις τεράστιες περικοπές σε πόρους και προσωπικό, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή διάλυση της λειτουργίας των Δήμων και κυρίως του κοινωνικού τους έργου.

Σίγουρα η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας δεν είναι η καλύτερη για μια ευρωπαϊκή χώρα, παρά την πολλή μεγάλη παράδοση που έχουμε.  Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα η ρουσφετολογική και πελατειακή λειτουργία που χαρακτηρίζει γενικά τη χώρα βρίσκει και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ισχυρούς εκφραστές. Και θα έλεγα ότι ένας από τους κυριότερους λόγους της ανορθολογικής οργάνωσης είναι η εξυπηρέτηση της πελατειακής λειτουργίας και της αδιαφάνειας.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχει καθυστερήσει τρομερά, γι' αυτό και η σημερινή επιμορφωτική ημερίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο σημερινό πολυσύνθετο περιβάλλον, με την πολλαπλότητα των αναγκών και αρμοδιοτήτων αλλά και την ανάγκη γνώσης του ευρωπαϊκού πλαισίου, η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση των ανθρώπων των ΟΤΑ είναι προϋπόθεση αποτελεσματικής λειτουργίας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χρήση καινοτόμων μεθόδων πρέπει να συνοδεύεται από διαφάνεια, δημοκρατική διαβούλευση και λαϊκή συμμετοχή, αξιοκρατία καθώς και πόρους και αρμοδιότητες ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου..

Μ' αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και θα αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της συζήτησής σας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News