default-image

Ο Άγγελος Χανιώτης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Κρήτη
Ο Άγγελος Χανιώτης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διοργανώνουν εκδήλωση με το διακεκριμένο ιστορικό/αρχαιολόγο καθηγητή Άγγελο Χανιώτη με τίτλο "Το ημέρωμα της νύκτας: Ιστορίες της νύκτας και ιστορία της νύκτας στην ελληνική αρχαιότητα" την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο "Γιάννης Περτσελάκης" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Θέμα της ομιλίας είναι η πρόσληψη της νύχτας και οι μεταλλαγές της πραγματικότητάς της στο πέρασμα των αιώνων. Ενώ η πρόσληψη της νύχτας παραμένει αμετάβλητη (συνδέεται με φόβο, ερωτική επιθυμία, συνάντηση με υπερφυσικές δυνάμεις), από τον 4ο αι. π.Χ. και εξής παρατηρείται μια μεταλλαγή στην πραγματικότητά της, με αύξηση των δραστηριοτήτων και με προσπάθειες η νύκτα να γίνει ημέρα, να γίνει ασφαλέστερη, ορθολογικότερη, γεμάτη ζωή. Ανάλογα φαινόμενα είναι γνωστά και στην εποχή μας. Η διαφορά είναι ότι, ενώ από το 19ο αι. η αλλαγή της νύκτας οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική εξέλιξη, στην αρχαιότητα οι αλλαγές οφείλονταν σε κοινωνικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Οι παράμετροι αυτές θα αναδειχθούν, μέσα από μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη προσέγγιση.

O Άγγελος Χανιώτης σπούδασε Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1978-82) και Χαϊδελβέργης (1982-84) και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 1984.

Δίδαξε Αρχαία Ιστορία στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης (1986-92 και 1998-2006), Νέας Υόρκης (1994-98) και Οξφόρδης (2006-10) και διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Χαϊδελβέργης (2001-06). Από το 2010 κατέχει τη θέση του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στο Πρίνστον. Πέρα από το ιδιαίτερα πλούσιο συγγραφικό του έργο η πολύπλευρη δραστηριότητά του περιλαμβάνει και τη δημιουργία της σειράς "Νέες προσεγγίσεις στον Αρχαίο Κόσμο" των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης την οποία και διευθύνει.

Μεταξύ άλλων είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας (2012-), αντεπιστέλλων εταίρος της φιλανδικής Ακαδημίας (2009), της Ακαδημίας της Χαϊδελβέργης (2010) και της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νίκου Σβορώνου (1991), το Βραβείο Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (1997), το Κρατικό Βραβείο Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης (2000), χορηγία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (2008), το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής (2010) και τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (2012). Το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα σε αναγνώριση της προσφοράς του στην επιστήμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News