Ειδήσεις

Ψάχνουν τους... μάστερ σεφ της Κρήτης

Συνολικά 273 άτομα λαμβάνουν μέρος στον τριήμερο 9ο Κρητικό Διαγωνισμό Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της Μεσογείου που διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Το διαγωνισμό τιμά με την παρουσία του ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος, ευρισκόμενος από την πρώτη ημέρα έναρξης του διαγωνισμού, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου πραγματοποιείται, δέχτηκε την αγάπη του κόσμου και παράλληλα μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού.

Τα έπαθλα, όπως και κάθε χρόνο, για τους νικητές του διαγωνισμού είναι το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο, ενώ την ίδια ώρα για το νικητή στο ομαδικό προβλέπεται και μια υποτροφία σε σχολή στο εξωτερικό. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο οποίος φέρει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, συντελεί στην προβολή του τουρισμού και της γαστρονομίας, προάγοντας την κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα. Το διαγωνισμό στηρίζει επίσης ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Σωματείο Μαγείρων, η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος, o World Association of Chefs Societies και τα Επιμελητήρια Κρήτης.

 Όπως είπε ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Γιώργος Μακρής, τα άτομα που λαμβάνουν μέρος σε αυτόν, εκτός από μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, ηλικίας περίπου 20 ετών, είναι και επαγγελματίες, αλλά και διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θα διαγωνίζονται την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού, δηλαδή την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Επίσης την Κυριακή, οι επαγγελματίες μάγειρες θα διαγωνιστούν στην παρασκευή φαγητού με άγνωστα υλικά. Δηλαδή θα δοθεί στον καθένα ένα καλάθι με διάφορα είδη που δε θα γνωρίζουν φυσικά εκ των προτέρων και εκείνοι, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, την εμπειρία, τη φαντασία αλλά και τη δεξιοτεχνία και ταχύτητά τους θα κληθούν να παρασκευάσουν εντός μιας ώρας ένα ωραίο σε παρουσία αλλά και γευστικό πιάτο.

Κατά τη διάρκεια της  πρώτης ημέρας διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Γιώργος Μακρής είπε: «Η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού πήγε πάρα πολύ καλά. Βρισκόμαστε στη διαδικασία όπου διαγωνίζονται οι μαθητές στο χοιρινό με όσπριο. Παράλληλα, όμως, γίνονται και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις, όπου οι παρευρισκόμενοι μαθαίνουν για τη σφακιανή πίτα, τη μαραθόπιτα, αλλά και τα προϊόντα από το χαρούπι. Επίσης θα γίνει παρασκευή γλυκών εδεσμάτων με θέμα τη σοκολάτα και την επεξεργασία αυτής». Επισήμανε ακόμη ότι το Σάββατο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τυροκόμηση από ένα Σύλλογο των Ανωγείων.

Η ΑΠΟΝΟΜΗ

Αναζητούνται ταλέντα

Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε πως «πιο πολύ ο διαγωνισμός γίνεται για να αναδειχτούν τα παιδιά που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς αξιόλογους σεφ του τόπου μας». Σημείωσε παράλληλα ότι η Λέσχη και οι συνοδιοργανωτές του διαγωνισμού βρίσκονται σε μια προεργασία αλλαγής όλης της δομής του διαγωνισμού, με νέες καινοτόμες ιδέες και πιο πολλές εκδηλώσεις που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν, πάντα έχοντας ως γνώμονα την κρητική κουζίνα και τα αγνά και ποιοτικά κρητικά προϊόντα. Σημειώνεται, τέλος, πως η απονομή των μεταλλίων στους νικητές του διαγωνισμού πραγματοποιείται στις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια