default-image

Αφημένα στην τύχη τους τα ξεχασμένα καρτοτηλέφωνα

Κρήτη
Αφημένα στην τύχη τους τα ξεχασμένα καρτοτηλέφωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποτε έσφυζαν από κίνηση, αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς κερματοδέκτες και δίνοντας νέα λύση στην επικοινωνία εκτός σπιτιού και χώρου εργασίας. Σήμερα, με την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων, τα καρτοτηλέφωνα εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Ελάχιστοι πλέον τρέχουν στο πλησιέστερο μπλε ή κίτρινο καρτοτηλέφωνο του ΟΤΕ για να μιλήσουν κρυφά ή για να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς τους στο εξωτερικό. Ακόμη και οι αλλοδαποί ολοένα και λιγοστεύουν τη χρήση τους. Τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα. Όχι όμως για τους επιτήδειους, που προσπαθούν με πατέντες να κάνουν τσάμπα κλήσεις!

Μια βόλτα και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου αρκεί για να προσέξει κανείς ακόμη και την κραυγαλέα απουσία τους από τα σημεία που κάποτε είχαν τοποθετηθεί κι έκανε ο κόσμος ουρά.

Αν και οι πασίγνωστοι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι στο Λονδίνο γίνονται σταδιακά πράσινοι και μεταμορφώνονται ουσιαστικά σε σταθμούς φόρτισης κινητών τηλεφώνων με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, στην Ελλάδα και στο Ηράκλειο τα καρτοτηλέφωνα συνεχίζουν απλά να υπάρχουν - όπου υπάρχουν τελικά - ως χώροι ανάρτησης αγγελιών και συνθημάτων, μάλιστα δίχως τις περισσότερες φορές να λειτουργούν!

Σε πολλές περιοχές εντός κι εκτός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου τα καρτοτηλέφωνα δε λειτουργούν και αν λειτουργούν είναι κατά μικρά χρονικά διαστήματα. Στην Κυρίλλου Λουκάρεως για παράδειγμα το καρτοτηλέφωνο τη μια ημέρα λειτουργούσε και την προηγούμενη δε λειτουργούσε. Επί της Αγίου Μηνά το καρτοτηλέφωνο δε λειτουργούσε χθες, όπως ακόμη και στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή των Δικαστηρίων ή στα Λιοντάρια, όπου υπάρχουν καρτοτηλέφωνα, τα μισά δε λειτουργούν.

Όπως μας αναφέρουν από τον ΟΤΕ, από τις περίπου 200 ημερήσιες βλάβες των καρτοτηλεφώνων ανά την Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός οφείλεται σε καταστροφές από βανδαλισμούς, αυξάνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το κόστος αποκατάστασης της βλάβης.

Φανερές είναι εξάλλου και οι φθορές τους από την αχρηστία, αποδεικνύοντας την παρακμή τους. Στα περισσότερα τα ακουστικά είναι ξεχαρβαλωμένα και σπασμένα, ενώ παράλληλα αποτελούν επικίνδυνη εστία μικροβίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καρτοτηλέφωνο στην περιοχή της Θερίσου. Μάλιστα, πρόσφατα κόντεψε να τραυματιστεί στο αφτί μια κοπέλα. Μπέρδεψε το σκουλαρίκι της στο σπασμένο ακουστικό, ενώ τελικά δεν κατάφερε να πάρει τηλέφωνο γιατί είχε βλάβη το συγκεκριμένο καρτοτηλέφωνο.

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και σημειώνονται καταστροφές στα καρτοτηλέφωνα που εξακολουθούν να λειτουργούν, οι συσκευές συντηρούνται κανονικά σε όλη την Ελλάδα από τα αρμόδια τμήματα των περιφερειών του ΟΤΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αρμόδιοι, «ο ΟΤΕ συντηρεί, επισκευάζει και διατηρεί, σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, όλα τα υπάρχοντα καρτοτηλέφωνα».

ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ

Κανείς δεν αγοράζει...

Η σχεδόν ολοκληρωτική διείσδυση και η χρήση της κινητής τηλεφωνίας είναι η βασική αιτία που τα έσοδα των καρτοτηλεφώνων τα τελευταία χρόνια είναι σε φθίνουσα πορεία. Η αλλαγή στις συνήθειες αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη των πωλήσεων τηλεκαρτών, οι οποίες, σε αντίθεση με τις τηλεκάρτες στις φυλακές, όπου γίνονται ανάρπαστες, βρίσκονται σε μια διαρκώς φθίνουσα πορεία, όπως εκτιμά και ο κ. Γιώργος Καπελάκης, που διατηρεί με τους γιους του περίπτερο στην περιοχή της Θερίσου.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News