Ειδήσεις

Δωρεάν σεμινάριο εκπαίδευσης στη μνήμη Βουρβαχάκη

Δωρεάν σεμινάριο πρώτης ανταπόκρισης στο τραύμα πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή 14/12/2014 στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Όαση) στο Ηράκλειο αντί μνημοσύνου στη μνήμη του αδικοχαμένου Δημήτρη Βουρβαχάκη.

Διοργανωτές του σεμιναρίου είναι η "Προνοσοκομειακή Φροντίδα", το Εθνικό Κέντρο PHTLS Ελλάδας και ο διευθυντής, ιατρός κ. Μανώλης Πλεξουσάκης

Το Σεμινάριο Πρώτης Ανταπόκρισης στο Τραύμα, TFR-PHTLS, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Εθνικού Κέντρου PHTLS και ΝΑΕΜΤ.

Τι είναι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια PHTLS

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος PHTLS άρχισαν να γίνονται στις ΗΠΑ το 1982. Εκπαιδεύουν όλους όσους συμμετέχουν στην προνοσοκομειακή φροντίδα του τραυματία, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβέστες, αστυνομικούς, ΕΜΑΚ, ακόμα και πολίτες ευαισθητοποιημένους στον τομέα της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το TFR (Trauma First Response) ξεκίνησε να πραγματοποιείται στην Κρήτη από τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε δ/ντή της Προνοσοκομειακής Φροντίδας Δημήτρη Βουρβαχάκη, που το έφερε στην Ελλάδα, μετέφρασε το βιβλίο και πραγματοποίησε το πρώτο σεμινάριο σε όλη την Ευρώπη.

Το σεμινάριο "Πρώτης Αντίδρασης στο Τραύμα" (Trauma First Response - TFR) είναι ένα μονοήμερο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, που διδάσκει τις βασικές αρχές της Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS) και απευθύνεται και σε μη επαγγελματίες της υγείας. Συγκεκριμένα απευθύνεται στους «πρώτους ανταποκριτές» σε σκηνή τραύματος όπως αστυνομικούς, πυροσβέστες, ομάδες διάσωσης, πολίτες ευαισθητοποιημένους κ.ά. Τους βοηθά να προετοιμαστούν στην αντιμετώπιση του τραυματία είτε λειτουργούν ως ομάδα διάσωσης είτε ως μεμονωμένοι "διασώστες" σε αναμονή της ομάδας διάσωσης.

Το TFR καλύπτει τον πυρήνα του περιεχομένου του PHTLS, σε όλους αυτούς που δεν είχαν προγενέστερα κατάρτιση στην Επείγουσα ή την Εξειδικευμένη Προνοσοκομειακή Ιατρική. Οι διαλέξεις και η πρακτική άσκηση στους σταθμούς είναι βασισμένες πάνω στον τρόπο περίθαλψης που οι πρώτοι "ανταποκριτές" μπορούν να παρέχουν, είτε εν αναμονή της μεταφοράς του τραυματία στον κατά τόπους υγειονομικό σχηματισμό, είτε στη συνδρομή βοήθειας στους διασώστες και το ιατρικό προσωπικό σε μια σκηνή τραύματος.

Φέτος η εταιρεία Προνοσοκομειακή Φροντίδα, εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Βουρβαχάκη με σκοπό τη διενέργεια σεμιναρίων εκπαίδευσης, υγειονομικών και μη, στην αντιμετώπιση του τραύματος (PHTLS-TFR) και την ανακοπή (BLS-AED), αποφάσισε αντί μνημοσύνου, να πραγματοποιήσει δωρεάν σεμινάριο TFR «στον τόπο του», δηλαδή στα άτομα για τα οποία σχεδιάστηκε, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία. Όνειρό του ήταν να έχει «δίπλα σε κάθε τραυματία τροχαίου έναν εκπαιδευμένο αστυνομικό ή πυροσβέστη», να τον κρατήσει στη ζωή μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, που εκπαίδευε συνεχώς.

Σχόλια