default-image

Έκλεψαν 25 χιλιόμετρα καλώδιο με ζημιές 1 εκατ. ευρώ!

Έκλεψαν 25 χιλιόμετρα καλώδιο με ζημιές 1 εκατ. ευρώ!

Πάνω από 25 χιλιόμετρα καλωδίων έχουν κλέψει οι επιτήδειοι από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιά που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ!

Οι δράστες των κλοπών, που έχουν σημειωθεί κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα, προκαλούν τεράστιες ζημιές, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν το χαλκό που περιέχουν τα καλώδια, τον οποίο στη συνέχεια "μοσχοπουλούν".

Όμως οι ζημιές δεν περιορίζονται στο καλώδιο αυτό καθ' αυτό και το κόστος του, αφού, προκειμένου να το ξηλώσουν, οι δράστες... τα κάνουν όλα λίμπα!

Γι' αυτό και η Περιφέρεια προτίθεται να προχωρήσει στην προμήθεια καμερών με τις οποίες θα εποπτεύονται τα πιο "ευάλωτα" σημεία του δικτύου!

Όλα αυτά τα στοιχεία έγιναν γνωστά στο περιθώριο της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο να δρομολογηθούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από το φωτισμό, που κοστίζει στο Δημόσιο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα μόνο η Περιφέρεια Κρήτης δαπανά περίπου 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου που βρίσκεται στην ευθύνη της, ενώ την ίδια ώρα, αν προσθέσουμε και τους δημοτικούς φωτισμούς σε όλη την Κρήτη, το ποσό ανεβαίνει στο αστρονομικό νούμερο των 7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για το λόγο αυτό αναζητούνται τρόποι - λ.χ. με την εκμετάλλευση ήπιων μορφών ενέργειας - για να μειωθεί αυτό το υπέρογκο κόστος.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News