default-image

54 συλλήψεις για 10,5 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Κρήτη
54 συλλήψεις για 10,5 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρέη προς το Δημόσιο σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των Κρητικών, επιχειρηματιών και μη, που έχουν χάσει τον ύπνο τους περιμένοντας τη σειρά τους για να καταλήξουν στα κρατητήρια. Τους τελευταίους μήνες τα εντάλματα σύλληψης πέφτουν βροχή.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς δεκάδες οφειλέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα, όσο και τις συνέπειες των εκκρεμοτήτων που έχουν αφήσει πίσω τους. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, τα χρέη αυτά αγγίζουν τα 10.564.269,79 εκατομμύρια ευρώ.

Στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, κάθε σχεδόν 48 ώρες ένας οφειλέτης έπεφτε στα χέρια αστυνομικών, βάσει των πολυάριθμων ενταλμάτων που έχουν υπογράψει οι εισαγγελείς και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Πρωταθλητής και με διαφορά στα χρέη όσο και στις συλλήψεις αναδεικνύεται ο νομός Ηρακλείου, όπου έχουν καταγραφεί οι 33 από τις συνολικά 59 συλλήψεις. Όλοι μαζί εμφανίζονται να χρωστούν ούτε λίγο-ούτε πολύ 8.458.464,87 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι επιχειρηματίες από την πόλη του Ηρακλείου, αλλά και αγρότες από την περιοχή του Μονοφατσίου, που διατηρούν ακόμη "ανοικτούς λογαριασμούς" με το ελληνικό Δημόσιο για τις "αμαρτωλές" επιστροφές ΦΠΑ του πρόσφατου παρελθόντος. Στο δήμο Μαλεβιζίου, ωστόσο, καταγράφεται και το ρεκόρ των ανεξόφλητων οφειλών, με πρωταγωνιστή ένα 33χρονο υπεργολάβο, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο για οφειλές που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 3.105.331,79 εκατομμυρίων ευρώ! Μπροστά στα ιλιγγιώδη αυτά μεγέθη, ο "λογαριασμός" στους υπόλοιπους νομούς του νησιού φαντάζει μικρός, ωστόσο οι χειροπέδες που περίμεναν τους οφειλέτες ήταν εξίσου βαριές.

Λασίθι-Χανιά

Στο Λασίθι καταγράφονται το τελευταίο πεντάμηνο δέκα συλλήψεις με τις οφειλές των κατηγορουμένων να ανέρχονται στις 695.103,29. ευρώ.

Στα Χανιά οι συλλήψεις ήταν 7, με τα χρέη των επιχειρηματιών-επαγγελματιών που πιάστηκαν στο δόκανο της Αστυνομίας να ανέρχονται στις 811.524,86 ευρώ.

Τελευταίο στη "μαύρη" λίστα το Ρέθυμνο, με μόλις 4 συλλήψεις για οφειλές της τάξης των 599.176,79 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία εκτός από τη σύλληψη προβλέπει την προσαγωγή των κατηγορουμένων ενώπιον των κατά τόπους εισαγγελικών Αρχών. Οι οφειλέτες, πάντως, πέρα από την πρόσκαιρη ταλαιπωρία της κράτησης και προσαγωγής τους στις αρμόδιες Αρχές, δεν έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν κάποια από τα χρέη, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία προβλέπει πως ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση ρύθμισης των οφειλών του αμέσως μετά αποχωρεί ελεύθερος από το δικαστήριο, όπως έγινε στην περίπτωση των συγκεκριμένων οφειλετών.

Συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο

Σύνολο οφειλών

Στοιχεία από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2014

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News