Ειδήσεις

Πανέτοιμοι όλοι για καταιγίδες και πλημμύρες

Αν και ο καιρός έδειξε σήμερα τα "δόντια" του και ο χειμώνας... εγκαταστάθηκε για τα καλά, η μέρα πέρασε δίχως ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο παραμένει πανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας και του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ που κάνει λόγο για κύμα κακοκαιρίας σε όλο το νησί.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και δη οι ελαιοπαραγωγοί ευελπιστούν τα έντονα φαινόμενα να μην συνοδεύονται από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, καθώς κάτι τέτοιο θα αποβεί μοιραίο για τις ελαιοκαλλιέργειες, ενώ αν και οι αρμόδιοι φορείς του Ηρακλείου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα δεν λείπουν και περιστατικά όπως εκείνο που καταγράφηκε σε ρέμα στην Κορώνη Μαγαρά όπου ένας τεράστιος σωρός από μπάζα παραμένει στις όχθες του ρέματος παρά τον πρόσφατο καθαρισμό τους. 

Η χώρα πάντως, μετρά ήδη θύματα στην Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας που μετά από έρευνες των σωστικών συνεργείων δύο αγνοούμενοι εντοπίστηκαν νεκροί.

Προβλήματα

Μπορεί το ρέμα στην Κορώνη Μαγαρά να εμφανίζει μια διαφορετική εικόνα τις τελευταίες ημέρες σαφώς απαλλαγμένο από μπάζα και τα σκουπίδια ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και σε μία από τις όχθες του. Μια μικρή χωματερή έχει δημιουργηθεί επί της Παύλου Ζωγραφιστού προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων που την μία μέρα έβλεπαν τα συνεργεία να καθαρίζουν το ρέμα και την άλλη να έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα

Άμεση η κινητοποίηση από τον τοπικό κρατικό μηχανισμό με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι γνωρίζουν το θέμα και είναι θέμα ωρών η απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα πυροσβεστική και όλες τις υπηρεσίες από Περιφέρεια και δήμο Ηρακλείου με σκοπό να μη επαναληφθούν εικόνες του περασμένου Οκτωβρίου με το πλημμυρισμένο Ηράκλειο.

Τα καιρικά πάντως, φαινόμενα, θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και με διάρκεια από απόψε και καθ' όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας με ισχυρές βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες.  

Αγωνία επικρατεί και στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών, μετά τις χθεσινές καταστροφές από χαλαζόπτωση σε Ροτάσι και Πύργο. Η χρονιά είναι ιδιαιτέρως καλή και κάνουν τον σταυρό τους να μην εκδηλωθεί χαλάζι και ισχυροί άνεμοι που θα δώσουν ένα γερό χτύπημα στην παραγωγή ελαιολάδου η οποία βρίσκεται στο ζενίθ

Μάλιστα από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας εφιστάται η προσοχή τους πολίτες λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Στο μεταξύ τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι πολλά σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οικισμοί στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοπικές αρχές, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 80.000 στρέμματα, από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις στον ποταμό.

Βάλια Μπούη

Σχόλια