Ειδήσεις

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο ΠΑΓΝΗ

Μια ακόμη πρωτοποριακή επέμβαση προστίθεται στο "οπλοστάσιο" των γιατρών του ΠΑΓΝΗ, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία των διεθνών εξελίξεων.

Πρόκειται για μια επέμβαση σύγκλεισης ανοικτού ωοειδούς τρήματος, διαδερμικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιείται μόνο σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο. Στο ΠΑΓΝΗ διαπεραιώθηκε για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη από επιστημονική ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής.

Η επέμβαση αυτή αποκαθιστά το ανοικτό ωοειδές τρήμα (γνωστότερο ως PFO) που είναι μια συγγενής καρδιακή πάθηση πολύ κοινή μεταξύ του πληθυσμού και της Κρήτης, που όμως συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αν. καθηγητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Κοχιαδάκης, που είναι ο υπεύθυνος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, «το ανοικτό ωοειδές τρήμα (PFO) είναι μια καλοήθης συγγενής επικοινωνία, μεταξύ δεξιού και αριστερού κόλπου της καρδιάς που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αλλά σπάνια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Στην περίπτωση που δημιουργεί προβλήματα τότε απαιτείται η σύγκλεισή του με επέμβαση.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην Κρήτη, στο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (διευθυντής Π. Βάρδας), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επέμβαση σύγκλεισης ανοικτού ωοειδούς τρήματος, διαδερμικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση, σε γυναίκα ασθενή 80 ετών, με σοβαρό καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα ως συνέπεια παραμονής ανοικτού PFO. Η ασθενής αναμένεται να εξέλθει σύντομα από το νοσοκομείο.

Την επέμβαση έκανε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ειδικό επεμβατικό καρδιολόγο κ. Χαμηλό Μιχαήλ».

Σχόλια