default-image

Πολωνία: Γνωρίζαμε για μυστική φυλακή, όχι βασανιστήρια

Κόσμος
Πολωνία: Γνωρίζαμε για μυστική φυλακή, όχι βασανιστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι είχε επιτρέψει στη CIA να λειτουργήσει ένα μυστικό κέντρο κράτησης και ανακρίσεων στη χώρα του. Αρνήθηκε όμως ότι γνώριζε οτιδήποτε για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν τα πρόσωπα τα οποία κρατούνταν εκεί.

Ο Κβασνιέφσκι, πρόεδρος της Πολωνίας για μια δεκαετία (1995-2005) και πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ξέσπασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παραδέχτηκε ότι είχε συμφωνήσει με τη CIA να χρησιμοποιήσουν οι κατάσκοποί της μια μυστική τοποθεσία, με την κωδική ονομασία «Quartz», κοντά στο χωριό Στάρε Κεζκούτου σε ένα δάσος στο βορειοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Ερωτηθείς αν γνώριζε τι συνέβαινε εκεί, απάντησε: «Σχετικά με το τι έκανε η CIA; Όχι! Μέσα στο κέντρο, όχι».

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη δεν κατονομάζει καμιά από τις χώρες όπου πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας βασάνιζαν κρατουμένους με μεθόδους όπως οι εικονικές εκτελέσεις, η στέρηση του ύπνου και η αποστέρηση των αισθήσεων, οι εικονικοί πνιγμοί και άλλες. Περιέχει, όμως, πληροφορίες οι οποίες διασταυρώθηκαν με διάφορα δημόσια έγγραφα, όπως στοιχεία πτήσεων, και κατέστη σαφές ότι μια από τις χώρες όπου βρίσκονταν κέντρα κράτησης της CIA ήταν και η Πολωνία.

Δήλωσε μάλιστα, ότι η χώρα του είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να υπογράψει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας έπρεπε να μεταχειρίζονται τους κρατούμενους στη μυστική τοποθεσία της CIA σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία και τους ανθρωπιστικούς κανόνες. «Το μνημόνιο δεν υπεγράφη από την αμερικανική πλευρά», τόνισε ο Κβασνιέφσκι.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γερουσίας παραβίασε την εμπιστοσύνη της Βαρσοβίας, αφού η Πολωνία πίστευε ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας της με τη CIA θα παρέμεναν απόρρητες.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News