default-image

Λευκή πετσέτα και... ολοταχώς για εκλογές

Κρήτη
Λευκή πετσέτα και... ολοταχώς για εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύνθημα δόθηκε: ετοιμάστε τις ταυτότητές σας (τα εκλογικά βιβλιάρια είναι παρελθόν εδώ και πολλά χρόνια...) και... ολοταχώς για εκλογές. Πιθανότατα την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου ή την πρώτη του Φεβρουαρίου, αν δεν έχουμε κι... άλλον αιφνιδιασμό.

Αν και επισήμως η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τους 180 που θα βγάλουν πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα, ανεπισήμως όλες οι κυβερνητικές πηγές λένε σε κάθε τόνο "πάμε για εκλογές". Δεν είναι δηλαδή μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που κηρύχθηκε ήδη από χθες σε "εκλογική ετοιμότητα", ο Αντώνης Σαμαράς κηρύττει κι αυτός το κόμμα του σε "κατάσταση εκλογών" δίνοντας το... εναρκτήριο λάκτισμα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αν και οι πρώτες κουβέντες προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν ξεκινήσει ήδη από χθες - με την έκφραση "ρίξαμε λευκή πετσέτα" να φοριέται πολύ μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας - η ομιλία του, μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου με πολλές... αισιόδοξες πινελιές (οι περισσότερες εκ των οποίων δε δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής) και κάμποση κινδυνολογία, στην Κ.Ο. δείχνει ακριβώς ότι η Ν.Δ. το έχει πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να βρει τους 25 "πρόθυμους" να στηρίξουν τον υποψήφιο Πρόεδρο, οπότε ετοιμάζεται για εκλογές.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές το επιβεβαίωναν άλλωστε και νωρίτερα, αποκαλύπτοντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους και ετοιμάζονται για τις πρόωρες εκλογές. Και μάλιστα εξέφραζαν και την... αισιοδοξία τους για νίκη σε αυτές.

Οι αριθμοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον Αντώνη Σαμαρά και στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν ότι οι συνεννοήσεις και το παρασκήνιο δεν αποδίδουν και ο Σταύρος Δήμας δεν μπορεί να εκλεγεί. Ακόμη και το Reuters, που αρχικά είχε στείλει ένα ενθαρρυντικό τηλεγράφημα για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, γράφει σήμερα ότι οι αριθμητικές πιθανότητες δεν είναι υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Οι αριθμοί δε βγαίνουν στον Σαμαρά - Δύσκολα θα πιάσει τους 180 βουλευτές», αναφέρει σήμερα το Reuters, το οποίο επισημαίνει: «Το τέχνασμά του να πάει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου δε φαίνεται να βρίσκει αριθμητικό έρεισμα, αν και οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν με επίταση πως οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν γρήγορα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία».

Το άρθρο αναφέρει πως ο Σαμαράς έπαιξε με το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, αλλά για να επιβιώσει στην κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους πολυπόθητους 180 βουλευτές που θα στηρίξουν την επιλογή Δήμα. Ακόμη και αν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάποιων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν απαντήσει αρνητικά, και πάλι θα του υπολείπονται κάποιες ψήφοι για να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατία, αναφέρει το άρθρο.

Τα μαθηματικά έρχονται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη: αν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ψηφίσουν κατά της επιλογής Δήμα, τότε η ψηφοφορία θα πέσει στο κενό και οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ο Μπλάνκα Κολένικοφ, αναλυτής της IHS Global Insight, λέει επ' αυτού: «Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από λίγες ψήφους», ενώ ο πολιτικός αναλυτής Τζον Λιούις προσθέτει: «Ο Σαμαράς θα αποτύχει. Ακόμα και αν καταφέρει να πείσει κάποιους μη κυβερνητικούς βουλευτές, θα απέχει πολύ από τους 180».

Φυσικά το "σάλπισμα" των εκλογών έχει δοθεί ήδη από το ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να θεωρεί απολύτως δεδομένο ότι η κυβέρνηση δε βρίσκει τους 180 και έχει αρχίσει ήδη να φτιάχνει ψηφοδέλτια. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα αρχίζουν να προετοιμάζονται και να αναζητούν υποψήφιους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια μιας εκλογικής αναμέτρησης που το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκροτηθεί μία επιτροπή ψηφοδελτίων, η οποία και θα φέρει μια πρώτη εισήγηση. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το στίγμα, κάνοντας λόγο για "κανόνες" που αποκλείουν περιχαρακώσεις αλλά και απαγορεύουν ανοίγματα... ανεξέλεγκτα. Το προηγούμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου επικράτησε η λογική της περιχαράκωσης και ο ΣΥΡΙΖΑ το πλήρωσε με την απώλεια πολλών δήμων και περιφερειών που θα έπαιρνε... χαλαρά αν έκανε συνεργασίες κυρίως με πασοκογενείς, είναι πρόσφατο και η Κουμουνδούρου δε θέλει επανάληψη του σεναρίου σε εθνικό επίπεδο.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News