default-image

Απάντηση Χαν στον Μ. Κεφαλογιάννη για τουρκικές προκλήσεις

Κρήτη
Απάντηση Χαν στον Μ. Κεφαλογιάννη για τουρκικές προκλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου υπογραμμίζουν για μία ακόμη μια φορά «την ανάγκη ταχείας και συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», υπογραμμίζει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και για τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, σε απάντησή του σε γραπτή ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και επαναλαμβάνει την έκκλησή της στην Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή, πηγή προστριβών ή προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Τέλος, ο κ. Γ. Χαν υπογραμμίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή γνωρίζει το θέμα που θίγει ο κ. Κεφαλογιάννης. Στην έκθεση προόδου του 2014 για την Τουρκία, η Επιτροπή υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δικαιώματα για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή, πηγή προστριβών ή προκλητική ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Το θέμα που έθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει για μία ακόμη μια φορά την ανάγκη ταχείας και συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αναμένει από όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση, να συμβάλουν στην επίτευξη θετικού κλίματος για δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και να στηρίξουν τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο να βοηθήσει τους ηγέτες των κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σημειώσουν πραγματική πρόοδο προς όφελος όλων».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη:

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσφάτως προχώρησε στην έκδοση παράνομης οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ΑΟΖ της Ε.Ε. Επιπλέον, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να αποδέχονται όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Σημειώνεται επίσης ότι και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για την ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του State Department δήλωσε πρόσφατα ότι "αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της".

Τούτων δοθέντων, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη ενέργεια και πώς τη σχολιάζει

2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προς την τουρκική κυβέρνηση; Θα καλέσει τη Τουρκία, τη μόνη προς ένταξη χώρα που δεν έχει υπογράψει την UNCLOS, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News