Ειδήσεις

Λύση στο θέμα των δημοτικών παιδικών σταθμών ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Άμεση λύση στο θέμα της αδειοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών, ώστε να αποφευχθούν η παύση λειτουργίας πολλών εξ αυτών και τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των διοικήσεών τους και των εργαζομένων, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, «οι διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χρεωθούν τη μη πολιτική βούληση για εξεύρεση οριστικής λύσης, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει στο πλαίσιο του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της να προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοξενία των χιλιάδων βρεφών και νηπίων».

Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καλεί «το υπουργείο Εσωτερικών και την Κ.Ε.Δ.Ε. να μεριμνήσουν άμεσα προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της αδειοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών και να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί, αφενός να οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας πολλών εξ αυτών με συνέπειες για τα νήπια και τα βρέφη που φιλοξενούν και αφετέρου να εγερθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος των διοικήσεών τους και των εργαζομένων.

Παράταση, χωρίς διασφάλιση με τα απαραίτητα πιστοποιητικά της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση. Διαιωνίζει το πρόβλημα, αφήνει εκτεθειμένους 1.100 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και περίπου 55.000 παιδιά οικογενειών κατά βάση με οικονομικά προβλήματα και δίδει το δικαίωμα σε τρίτους να επιχειρήσουν εκμετάλλευση της κατάστασης για ιδία οφέλη.

Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών έχει καταθέσει καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζητά τον έλεγχο όλων των παιδικών σταθμών που δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αρκετοί θα είναι αυτοί που λόγω ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό και κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων θα τεθούν στο στόχαστρο των ιδιωτικών συμφερόντων για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται.

Τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Κ.Ε.Δ.Ε. καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Τη μη πολιτική βούληση για εξεύρεση οριστικής λύσης δεν μπορούν να χρεωθούν οι διοικήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών και οι εργαζόμενοι, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει στο πλαίσιο του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της να προασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φιλοξενία των χιλιάδων βρεφών και νηπίων. Εκτός και αν κυβέρνηση και αιρετοί έχουν άλλα σχέδια…».

Σχόλια