default-image

Κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κρήτη
Κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόντρες, καταγγελτικές αποκαλύψεις για οικονομικά "ανοίγματα" και μη σύννομες διαδικασίες από τη νυν κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις αλλά και γκρίνιες, σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή πριν καν ξεκινήσει, αφού, λόγω έκτακτων συνθηκών, συγκεκριμένα λόγω της κατάληψης στην ενετική Λότζια που τερματίστηκε αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε αναγκαστικά σε άλλο χώρο, σε αυτόν του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία κύλησε μέσα σε ένα παράξενο, ιδιαίτερα βαρύ κλίμα.  

Τα πρώτα σημάδια της βαριάς ατμόσφαιρας και η διάθεση των περισσοτέρων για τσακωμούς φάνηκαν με το πρώτο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που έφερε επιτακτικά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη. Το θέμα αφορούσε στην έγκριση μιας νέας δομής, του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ωστόσο, η απουσία σχετικής εισήγησης και η βιασύνη να τεθεί το θέμα προς έγκριση από πλευράς συμπολίτευσης προκάλεσε σύσσωμη την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ομαδικά εκτοξεύτηκαν τα "πυρά" τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση, τους "Ανοιχτούς Ορίζοντες", όσο και από τους "Ενεργούς Πολίτες", τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και τη Μόνα Αμανατίδου εκ μέρους της "Άμεσης Δημοκρατίας".

Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων, το ότι οι σύμβουλοι κλήθηκαν να ανάψουν το πράσινο φως για μια δομή, χωρίς να έχουν εισήγηση στα χέρια τους να μελετήσουν και χωρίς να ξέρουν βασικές πτυχές και λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος επέμεινε πως το θέμα έπρεπε να περάσει χθες λόγω του κατεπείγοντος, όπως είπε, της υπόθεσης και των ασφυκτικών προθεσμιών σε επίπεδο γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων, τελικά αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα αύριο το μεσημέρι, σε συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη.

Αποκαλύψεις

Κατόπιν, και αφού μεσολάβησε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του συμβούλου Νίκου Γιαλιτάκη και του προέδρου του Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη για τη διαχείριση της συνεδρίασης, ο πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας πρότεινε στη δημοτική Αρχή να πληρώνει ο Δήμος, πέραν δηλαδή της χρηματοδότησης που κατανέμεται προς τις Σχολικές Επιτροπές, το ρεύμα στα σχολεία, τα οποία άλλωστε, όπως υπογράμμισε, είναι δημοτικοί χώροι.

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε "θύελλα", αφού προέκυψαν αποκαλύψεις-καταγγελίες από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό και την αντιδήμαρχο Παιδείας Μαρία Καναβάκη, με φόντο τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων των Σχολικών Επιτροπών...

Οι δύο αντιδήμαρχοι αποκάλυψαν από την πλευρά τους πως υπάρχει οικονομικό άνοιγμα ύψους 800.000 ευρώ από το ρεύμα των σχολείων - δηλαδή οφειλή των Σχολικών Επιτροπών προς τη ΔΕΗ - που, όπως είπε ο κ. Καραντινός, δεν κλείνει λογιστικά!

Ο κ. Καραντινός και η κ. Καναβάκη περιέγραψαν ένα ομιχλώδες τοπίο διαχείρισης των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών, με διοχετεύσεις και παρακρατήσεις ποσών εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής Αρχής εκτός σύννομων διαδικασιών. Δίχως δηλαδή, όπως είπαν, σαφείς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με προφορικές αποφάσεις και εντολές, εν αγνοία των διοικητικών στελεχών της Οικονομικής Υπηρεσίας!

Και οι δύο αντιδήμαρχοι αναγνώρισαν, πάντως, πως υπήρξε καλή πρόθεση και πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για "φαγοπότι" χρημάτων, αλλά ίσα-ίσα για εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, με σωστά κίνητρα εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που ήθελε να βοηθήσει τη λειτουργία των σχολείων, πληρώνοντας διά της πλαγίου λειτουργικά έξοδα... Ωστόσο, όπως σημείωσαν, δεν παύει να υπάρχει θέμα παρατυπίας και μη σύννομων χειρισμών, με την αντιδήμαρχο Παιδείας να σχολιάζει καυστικά πως η «γενναιοδωρία είναι θεμιτή, θα πρέπει να είναι και σύννομη»...

Ν. Γιαλιτάκης: «Δημιουργία εντυπώσεων»

Έντονη ήταν η αντίδραση των δύο εμπλεκόμενων πρώην αντιδημάρχων. Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Αγαπάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας και πως ο Δήμος έχει δυνατότητα να καθυστερήσει την καταβολή ώστε να καλυφθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες και προς τη ΔΕΗ, ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γιαλιτάκης είπε πως από τη στιγμή που είναι σαφές σε όλους πως δε φαγώθηκαν χρήματα δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται εντυπώσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Ο ίδιος αντέκρουσε μάλιστα τα περί παράτυπων διαδικασιών, αναρωτώμενος σε ποια ακριβώς διοικητική, ελεγκτική απόφαση στηρίζεται ο ισχυρισμός αυτός...

Ανάλογη αντιπαράθεση, με αιχμές των συμβούλων της αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατά της πρώην δημοτικής Αρχής, ξέσπασε και με φόντο τον διαχειριστικό έλεγχο στο Δήμο για όλη την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία. Ο Δημήτρης Αγαπάκης ρώτησε γιατί και με ποια αφορμή προχωρά η δημοτική Αρχή σε μια τέτοια κίνηση.

Αντιθέτως, την ανάγκη για διαχειριστικό έλεγχο προέταξε από την πλευρά του ο Ηλίας Λυγερός, που ήταν και αυτός που είχε κάνει αρχικά τη σχετική πρόταση στη δημοτική Αρχή...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News