default-image

Η πτώση του ευρώ τόνωσε τις ελληνικές εξαγωγές

Οικονομία
Η πτώση του ευρώ τόνωσε τις ελληνικές εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονα ανοδική και άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικών εξαγωγών στην υποχώρηση του ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του παράγοντα ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η υποχώρηση του ευρώ ευνόησε συνολικά τις ελληνικές εξαγωγές, τόσο προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσο και προς τις Τρίτες Χώρες,

Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Οκτώβριο δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 7% στα 2,51 δισ. ευρώ (από 2,34 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι μεν μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική (+3,6%).

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται πιο έντονα ανοδική προς τις χώρες της ΕΕ (+8,4%), έναντι των Τρίτων Χωρών (+5,8%), με την τάση να είναι ακόμη πιο ενδεικτική, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,6%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μειωμένες κατά 5,4%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός ότι σε χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά προς Τρίτες Χώρες, αλλά και ότι στα επίπεδα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται για τα ελληνικά προϊόντα, προτιμώντας τα από ομοειδή Τρίτων Χωρών.

Ειδικά για τον περασμένο Οκτώβριο, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 48%, έναντι 52% των Τρίτων Χωρών. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 63,4% έναντι 36,6% των Τρίτων Χωρών.

Η σημαντική αύξηση στη συνολική αξία των εξαγωγών περιόρισε τους πτωτικούς τους ρυθμούς, που σε επίπεδο 12μήνου, διαμορφώνονται πλέον στο 5,9%, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος -Οκτώβριος 2013. Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα νωρίτερα, η πορεία των εξαγωγών προοιώνιζε υποχώρηση σε 12μηνη βάση, στα επίπεδα του 7,2%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σχεδόν όλοι οι κλάδοι των εξαγωγών κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τις Πρώτες Ύλες (-30,8%) και το Ελαιόλαδο (-28,5%).

Εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός των πετρελαιοειδών (+17,9%), παρουσίασαν και οι κλάδοι των μηχανημάτων (+31,3%), των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+20,3%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+11,3%).

Νέα αύξηση εισαγωγών

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε και νέα αύξηση εισαγωγών, κατά 1,9% (στα 4,27 δισ ευρώ, έναντι 4,19 δισ του Οκτωβρίου του 2013). Η αύξηση μάλιστα είναι μεγαλύτερη (+3,1%), αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Όπως και στην περίπτωση των εξαγωγών, η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από τις χώρες της ΕΕ (+4,6%), δεδομένου ότι η υποχώρηση του ευρώ επέτρεψε ανταγωνιστικότερες εισαγωγές, σε σχέση με τις Τρίτες Χώρες (-0.5%).

Σε 12μηνη βάση, η αύξηση του Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1%, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος -Οκτώβριος 2013.

Πηγή: sofokleous10.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News