default-image

Ενεργοί Πολίτες για το ΠΣΚ και ΔΕΠΤΑΗ

Κρήτη
Ενεργοί Πολίτες για το ΠΣΚ και ΔΕΠΤΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση των Ενεργών Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου & τη ΔΕΠΤΑΗ:

«Η συζήτηση αυτή μπορεί να άργησε να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τουλάχιστον γίνεται σήμερα. Και αυτό διότι δεν μπορούμε να ζητάμε από το Δ.Σ. να εγκρίνει επιχορηγήσεις (μέσω μεγάλου δανεισμού) προς τη ΔΕΠΤΑΗ για το συγκεκριμένο έργο χωρίς ουσιαστικά να έχει ενημερωθεί το σώμα για την επιχείρηση!

Να θυμηθούμε ότι το ΠΣΚΗ ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αυταρχική, αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της προηγούμενης Δημοτικής αρχής που αρνήθηκε να μας δώσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου έργου. Θεωρούσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ανώνυμη! Εταιρεία! Δεν οφείλει να μας δώσει τα στοιχεία (γιατί άραγε;).

Να σημειώσουμε επίσης ότι διαβάζοντας μία από τις εισηγήσεις για το περιεχόμενο και τον ρόλο της ΔΕΠΤΑΗ διαπιστώσαμε ότι είναι μία εταιρεία του Δήμου - για αυτόν αντί αυτού. Με τι δεν μπορεί να απασχοληθεί: - Μόνο με τα σκουπίδια (μήπως επειδή ο σχεδιασμός των ιδιωτικοποιήσεων έχει επιλέξει να πάνε σε άλλο φορέα;).

Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για την υποβάθμιση σε γραφειοκρατικό ρόλο του δήμου έχει πολλές πτυχές και στοχεύσεις και κυρίως ιδιωτικοποίηση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια η συζήτηση μας κατά κύριο λόγο θα στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στο Πολιτιστικό. Δικαιολογημένα. Τόσο από το μέγεθος του, τον τρόπο διαχείρισης του τα οικονομικά του στοιχεία, τα τεχνικά του προβλήματα και τον χρόνο κατασκευής.

Όμως σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει και το μεγάλο θέμα της λειτουργίας του, της συντήρησης του, της διοίκησης του. Η εμπειρία και στον Ελληνικό χώρο υπάρχει, οι επιδιώξεις θεμιτές ή όχι υπάρχουν και ο Δήμος πρέπει να σχεδιάσει υπεύθυνα για το ποιος θα έχει την κύρια ευθύνη ο Δήμος ή κάποια νέα ή τροποποιημένη παλιά Εταιρεία Ιδιωτικού δικαίου όπως γίνεται ως συνήθως.

Ας δούμε μερικά χρονικά και οικονομικά στοιχεία του έργου:

Πρώτη απόφαση Δ.Σ. 1975 για κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου.

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός 1982

Σύμβαση δημοπράτησης 2006.

Το 2014 έχει σχεδόν τελειώσει η α' φάση και δεν έχει προχωρήσει η β' φάση (χωρίς να είναι γνωστό αν θα επαναδημοπρατηθεί και πως).

Στο διάστημα αυτό είχαμε το Δεκέμβριο του 2002 απόφαση του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) για:

Παράνομη σύμβαση Δήμου με επιτροπή ερευνών ΑΠΘ, άκυρη πρόσληψη Τεχνικού συμβούλου, μη σύννομος ο τρόπος εφαρμογής της μελέτης - κατασκευής.

Το Σεπτέμβριος 2008 νομική υπηρεσία ΤΕΕ, ΣΕΔΕ, επισημαίνουν το ασυμβίβαστο της θέσης της προϊσταμένης Αρχής με την διευθύνουσα υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News