default-image

Αγόρασε το Νόμπελ για να το επιστρέψει

Life
Αγόρασε το Νόμπελ για να το επιστρέψει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, πλουσιότερος Ρώσος επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της Άρσεναλ αγόρασε το Νόμπελ του Τζέιμς Γουάτσον, «πατέρα του DNA» για να του το επιστρέψει.

Το μετάλλιο είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον -μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς- για την ανακάλυψη της διπλής «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1953.

Όμως ο 86χρονος Αμερικανός βιολόγος χρειάστηκε να το πουλήσει και έγινε ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που έδωσε το μετάλλιο του, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμερικανός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά από σχόλια του πριν επτά χρόνια, περί νοητικής ανωτερότητας των λευκών έναντι των μαύρων, που κατηγορήθηκαν ως ρατσιστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε κάνει ανώνυμα την προσφορά του μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία, δήλωσε, ότι «είναι απαράδεκτη μια κατάσταση, στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News