Ειδήσεις

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός

Την απόφαση να τερματίσει την απεργία πείνας και δίψας έλαβε ο Νίκος Ρωμανός, μετά τη νέα τροπολογία για το "βραχιολάκι" που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο διοικητής στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", Χρήστος Τσάμης.

Η αλλαγή της διάταξης περιλαμβάνει, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Αθανασίου, όλους τους κρατούμενους φοιτητές και όχι μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή την υπόθεση Ρωμανού.

Οι επικοινωνίες Τσίπρα-Βενιζέλου-Παπούλια-Σαμαρά

Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία για την εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζητώντας τους να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Παπούλια: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να βρεθεί λύση».

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως «πρέπει να βρεθεί λύση για τον Ρωμανό με τρόπο ικανοποιητικό».

Η τροπολογία Αθανασίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια σήμερα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι), με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει εξ αποστάσεως την επιτυχή παρακολούθηση του 1/3 των μαθημάτων ανά εξάμηνο.

Με απλά λόγια, προβλέπει την παρακολούθηση του εξαμήνου επί ένα δίμηνο εξ αποστάσεως και το υπόλοιπο τετράμηνο, αν τα έχει πάει καλά το προηγούμενο διάστημα, να λαμβάνει εκπαιδευτική άδεια, να φορά βραχιολάκι και να πηγαίνει στο πανεπιστήμιό του.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε διακοπή της συνεδρίασης επί ένα τέταρτο για να μελετήσει την τροπολογία και μόλις ξεκίνησε ξανά ανακοίνωσε ότι συμφωνεί. Η τροπολογία πέρασε και τελικά δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Ρωμανός σταμάτησε την απεργία πείνας.

Η υπόθεση Ρωμανού προκάλεσε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη υπερκομματική σύγκλιση απόψεων για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων, και με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα.

Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ συμφώνησαν ομόφωνα να υπερψηφίσουν την τροπολογία Αθανασίου κατόπιν των βελτιώσεων που δρομολογήθηκαν από τις χθεσινές διαβουλεύσεις.

Σχόλια