Ειδήσεις

Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας στο Λασίθι

Μπρος παίρνουν σήμερα Τετάρτη οι εργασίες διάνοιξης της μεγαλύτερης σήραγγας στην Κρήτη και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Αφού τη σήραγγα, η οποία θα ''κατεβάζει'' τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο Λασιθίου στο φράγμα Αποσελέμη θα διανοίξει ειδικό μηχάνημα, ο γνωστός ''μετροπόντικας'' που χρησιμοποιείται στη διάνοιξη των τούνελ του μετρό...

Έστω και με διετή σχεδόν καθυστέρηση, ο μετροπόντικας βρίσκεται στο φράγμα Αποσελέμη και στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα συνοδευτεί και από σχετική παρουσίαση, πιάνει δουλειά. Κάνοντας την πρώτη διάτρηση, το πρώτο "τρύπημα", για τη διάνοιξη της σήραγγας, στο πλαίσιο εργολαβίας που έχει ανατεθεί στην "Ιντρακάτ". Σήραγγα που αποτελεί δύσκολο τεχνικό έργο και λόγω καθοδικής κλίσης και λόγω μεγέθους...

Είναι σχεδόν 3,5 χιλιόμετρα, για την ακρίβεια 3.400 μέτρα με 15 ανοδική κλίση και 4,35 μέτρα διάμετρο. Η συμφωνία έχει κλείσει μετά από τη σχετική δημοπράτηση έργου με δύο εταιρείες στην Ιταλία και την Αυστρία και ο συρμός ολομέτωπης κοπής ΤΒΜ, όπως λέγεται επισήμως ο μετροπόντικας, ήρθε τμηματικά στο Ηράκλειο, κομμάτι-κομμάτι, και συναρμολογείται από εξειδικευμένο προσωπικό από τη χώρα μας, την Ιταλία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της μεγάλης επιχείρησης, μετά τη συναρμολόγηση του μηχανήματος και αν όλα πάνε καλά, η σήραγγα θα έχει ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 11:30, στο εργοτάξιο του έργου "Ενίσχυση ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου" στο Αβδού, θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του συρμού ολομέτωπης κοπής ΤΒΜ (Tunel BoringMachine-μηχάνημα ολομέτωπης κοπής, κλειστού τύπου, διπλής ασπίδας, συνολικού μήκους με τους υποστηρικτικούς συρμούς, 180 μέτρα) για την κατασκευή της σήραγγας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού και η μέθοδος, δεδομένου ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στην Κρήτη, παρουσιάζουν τεχνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον και θα παρουσιαστούν από τον ανάδοχο...».

Σχόλια