Ειδήσεις

Πίνουν νερό με χώμα

Τι κι αν σε λίγο αποχαιρετάμε το 2014 και μπαίνουμε ολοταχώς στο 2015, στα χωριά της ενδοχώρας οι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι μάς γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω. Και το λέμε αυτό διότι νερό που μεταφέρει χώμα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι στον Πύργο του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, που ακόμα τροφοδοτούνται από τις πηγές χωρίς να υπάρχει γεώτρηση.

Κάθε φορά που βρέχει το νερό της ύδρευσης τρέχει με λάσπες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών, στο οποίο δεν έχει βρεθεί λύση. Έτσι, για μια ακόμη φορά μετά τις προχθεσινές καταιγίδες το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και πάλι...

Μετά από μια ξαφνική νεροποντή, οι κάτοικοι, όπως λένε, ανοίγουν τις βρύσες και τρέχει ένα «πορτοκαλί πράγμα», εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να δαπανούν ένα σωρό χρήματα προκειμένου να αγοράζουν δεκάδες μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό ή να καλούν βυτιοφόρο, καθώς, έτσι όπως είναι η κατάσταση, εκτός από την πόση, το υπάρχον νερό του δικτύου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για να κάνουν το μπάνιο τους αλλά ούτε και για να μαγειρέψουν.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν, λόγω της έντονης κακοκαιρίας και των πολλών βροχοπτώσεων που κάθε χειμώνα σημειώνονται στην περιοχή, οι πηγές από τις οποίες γίνεται άντληση ύδατος υπερχειλίζουν και λασπώνουν. Με συνέπεια νερό και χώμα να γίνονται ένα και να μετατρέπονται σε ένα πορτοκαλί ακάθαρτο νερό, που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των καταστημάτων. Βέβαια γι' αυτούς τείνει πια αυτό να γίνει συνήθεια. Όμως, καλό θα ήταν, όπως σημειώνουν, να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να είναι σε θέση να πίνουν καθαρό νερό όπως ο περισσότερος κόσμος.

Μετά τα παράπονα των κατοίκων, εμείς ήρθαμε σε επαφή με το δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, ο οποίος μας εξήγησε ότι γίνονται ήδη όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε το σοβαρό αυτό θέμα να διορθωθεί άπαξ διαπαντός. «Μέχρι τώρα το νερό που έτρεχε από τις βρύσες προερχόταν από τις γύρω πηγές. Οι ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος, για να είμαι δίκαιος, ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και συνεχίζονται τώρα από εμάς. Έχουμε ανοίξει γεώτρηση και τις επόμενες ημέρες θα συνδεθεί το ρεύμα ώστε το νερό να φτάνει από εκεί στα σπίτια των κατοίκων». Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στο πώς προκύπτει το πρόβλημα αυτό, τόνισε πως «όταν βρέχει λασπώνει το νερό στην πηγή». Κάτι που, βέβαια, διορθώνεται και με μια εξυγίανση της πηγής, όπως τόνισε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο από την πλευρά του τους δημότες πως «θα προχωρήσουμε σε οριστική λύση του θέματος και το πρόβλημα θα λυθεί λίαν συντόμως μέσα στους επόμενους δυο-τρεις μήνες».

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια