Ειδήσεις

Μ. Παραγιουδάκης: "Θεώρησα τον Ρίχτερ συνήγορο των ναζί"

«Τον θεώρησα συνήγορο των ναζί στην Κρήτη μετά τα όσα απαράδεκτα γράφει στο βιβλίο για την αντίσταση του κρητικού λαού κατά των γερμανικών δυνάμεων εισβολής». Με τη φράση αυτή ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, έδωσε το στίγμα των όσων κατέθεσε χθες το πρωί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Πατεράκη, αναφορικά με την πολύκροτη, όπως εξελίχθηκε, υπόθεση της αναγόρευσης του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ.

Ο στρατηγός, όπως είπε, ενημέρωσε την Εισαγγελία για το γεγονός ότι από 2011 είχε με επιστολή επισημάνει στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημερώνοντάς τη για την προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας μέσα από το επίμαχο βιβλίο του Ρίχτερ.

Μάλιστα, ο κ. Παραγιουδάκης υπήρξε κάθετος σχετικά με τη στόχευση του βιβλίου. Είπε ότι μοναδικός λόγος της συγγραφής του είναι η αποδυνάμωση των ελληνικών θέσεων σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, στόχος που επιτυγχάνεται με την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα. Αυτό το γεγονός ακριβώς, σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντεπιχείρημα από τη γερμανική πλευρά, ότι δηλαδή και οι Έλληνες αναγνωρίζουν πως και οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα πολέμου».

Ομόφωνη καταδίκη

Της κατάθεσης του στρατηγού Παραγιουδάκη είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνη καταδίκη της αναγόρευσης Ρίχτερ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που εξέφρασε αρχικά ο πρόεδρός του Γιώργος Πιτσούλης. Και ο κ. Πιτσούλης ψήφισε πάντως την καταδίκη της αναγόρευσης, αφού πείστηκε ότι η στόχευση δεν αφορούσε συνολικά το Πανεπιστήμιο.

Το κείμενο του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής: «Για την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και για όλους του Κρητικούς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για τη συνέχιση της άριστης φήμης του ελπίζουμε ότι τα μέλη του θα πράξουν το καθήκον τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης υποκαθιστώντας τους θεσμούς του. Ωστόσο το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης.

Ο Γερμανός καθηγητής με το βιβλίο του "Η Μάχη της Κρήτης" και με τίτλο στο γερμανικό πρωτότυπο "Η κατάληψη της Κρήτης" προχωρά στην αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου προκαλώντας το συναίσθημα του λαού μας. επιχειρώντας να εξισώσει θύτες και θύματα, μιλώντας μεταξύ άλλων για αλληλένδετα εγκλήματα αναφερόμενος στην παλλαϊκή αντίσταση του κρητικού λαού. Καλούμε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο πάντα περιβάλουμε με εμπιστοσύνη, τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του να επανεξετάσει μέσα από τα θεσμικά του όργανα την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορά του».

Μαζεύουν υπογραφές στο Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, πάνω από 900 υπογραφές πολιτών είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες το αίτημα των δημοτικών συμβούλων Ρεθύμνου Σταύρου Βουρβαχάκη και Γιώργου Σταράκη κατά της αναγόρευσης του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ. Σε διάφορα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου εκπρόσωποι φορέων που αντιτάχθηκαν από την αρχή στην αναγόρευση του κυρίου Ρίχτερ συγκεντρώνουν υπογραφές πολιτών, υποστηρίζοντας το αίτημα των δύο δημοτικών συμβούλων για καταδίκη της αναγόρευσης και για την άμεση ανάκλησή της στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου. Ασφαλώς, αύριο Πέμπτη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα εξελιχθεί η τακτική τελικά συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, στην οποία πρώτο θέμα συζήτησης είναι ακριβώς οι χειρισμοί στην αναγόρευση Ρίχτερ.

Σχόλια