default-image

Σημίτης: Μη ρεαλιστική προοπτική οι 180 ψήφοι

Ελλάδα
Σημίτης: Μη ρεαλιστική προοπτική οι 180 ψήφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δική του οπτική  για τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, έδωσε  ο Κώστας Σημίτης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του LSE στο Λονδίνο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου 

Ο πρώην πρωθυπουργός, κράτησε αποστάσεις την πρόβλεψη ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την προοπτική να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση τις απαιτούμενες 180 ψήφους και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παρούσα Βουλή και εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Σημίτης, υπογράμμισε την πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να έχει αυτοδυναμία, και έτσι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλα μικρά κόμματα».

Στο σημείο αυτό, αναφέρει το Έθνος online,  ο κ. Σημίτης έδειξε ότι -διόλου τυχαία- δεν ήθελε να «στοιχηματίσει» για τους πιθανούς μετεκλογικά συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τις πολιτικές που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει τα πάντα, να φέρει μισθούς και συντάξεις στο επίπεδο του 2007 και να κάνει νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους δανειστές μας», είπε με σκωπτικό ύφος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης.

Παρότι, πάντως, ο κ. Σημίτης κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που «κουμπώνει» με το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας, θεωρεί -σύμφωνα με απάντησή του σε ερώτηση που δέχθηκε- σωστή και στην κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας την κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όταν ρωτήθηκε, εν τω μεταξύ, αν η διακυβέρνησή του ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία σήμερα, αρνήθηκε κατηγορηματικά και «επέστρεψε» την ευθύνη στην πολιτική που είχαν οι διάδοχες κυβερνήσεις να δαπανούν περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ. Για την Ευρωζώνη, τέλος, αν και άσκησε σκληρή κριτική, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να διαλυθεί γιατί θα προκληθεί παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό χάος, αναφέρει το ethnos.gr.

Προηγουμένως δε, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δημόσιας παρέμβασής του για να περιγράψει τον «Οδικό Χάρτη» που κατά την άποψή του πρέπει να ακολουθήσει -και- η ελληνική πλευρά για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την «επιστροφή» της ανάπτυξης. Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε τα «χαρτιά» του αυτήν την κρίσιμη στιγμή, στο πλαίσιο ερωτήσεων που του έγιναν μετά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ελληνική περίπτωση», στη σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου.

Στην εκδήλωση, αναφέρει το ethnos.gr, παρευρέθησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία Κώστας Μπίκας, ο καθηγητής και πρώην οικονομικός σύμβουλος του κ. Σημίτη, Γιάννης Σπράος και ο πρώην υπουργός επί Γιώργου Παπανδρέου, Ηλίας Μόσιαλος. Μετά την εκδήλωση (στην κατάμεστη αίθουσα του LSE) είχε προγραμματιστεί δείπνο προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού στο οποίο παραβρέθηκαν οι προαναφερόμενοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικά στελέχη (όπως από το Ποτάμι ο κ. Βαγιάνος, η κ. Λουρή, πρώην πρωθυπουργική σύμβουλος κ.ά.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News