default-image

Ευρωπαίοι αυξάνουν κατά 20% τις αγοραπωλησίες γης

Ευρωπαίοι αυξάνουν κατά 20% τις αγοραπωλησίες γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεαματική αύξηση παρουσιάζει το ξένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, με τη νότια Μεσαρά μάλιστα να προσελκύει ολοένα και περισσότερους αγοραστές σε ποσοστό που ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν μέσα από την εκπομπή "2η Ματιά" της "ΚΡΗΤΗ TV".

Άνθρωποι κυρίως από τη βόρεια Ευρώπη, που ψάχνουν τα δικά τους απάνεμα λιμάνια, επιλέγουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να έρθουν στην Κρήτη για να εγκατασταθούν είτε μόνιμα είτε για διακοπές, απολαμβάνοντας έτσι τη φιλοξενία των ντόπιων, τον ήλιο, το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, αλλά και τη μαγεία της φύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κτιστάκη, πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Καμηλαρίου και νυν επιχειρηματία, «όλα ξεκίνησαν σιγά-σιγά πριν από περίπου 40 χρόνια, οπότε και ήρθαν οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους για την κρητική γη, και μάλιστα αγόραζαν τότε πολύ φθηνά. Τους άρεσε η περιοχή, το κλίμα, το περιβάλλον. Μάλιστα, ακόμη δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια και συνήθως τα αγόραζαν στο όνομα κάποιου φίλου τους ντόπιου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούσαν... Σήμερα πολλά κομμάτια έχουν αγοραστεί από ξένους, αλλά με τη διαφορά ότι οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες προηγούμενων δεκαετιών, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση...».

Η "Νέα Κρήτη" συνάντησε και ανθρώπους που είτε έχουν αγοράσει ήδη και μένουν μόνιμα στη Μεσαρά, είτε συνεχίζουν την έρευνα αγοράς τους. Μεταξύ αυτών, οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του Αντρέ και της Μαρίνας από το Βέλγιο, του Στέφαν και της Άνια από την Ολλανδία. Ζευγάρια άγνωστα μεταξύ τους, που πλέον, αναποδογυρίζοντας την κλεψύδρα της ζωής, θα έχουν κοινό παρονομαστή τη νότια Μεσαρά.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

«Είναι πολύ όμορφα εδώ. Ερχόμαστε 25 χρόνια, αλλά μέναμε σε ξενοδοχεία και φιλικά σπίτια... Τώρα θέλουμε να έχουμε το δικό μας σπίτι, χωρίς όμως να απέχει πολύ από το χωριό, τους Βώρους, αλλά να έχουμε και την επαφή μας με τη φύση», τονίζει ο Βέλγος Andre Maes, τον οποίο εντόπισε ο τηλεοπτικός φακός σε μια έρευνα αγοράς με τη σύντροφό του.

«Το Καλαμάκι μάς αρέσει πολύ. Οι άνθρωποι, το μέρος εδώ είναι πολύ ήσυχα», μας είπε την ίδια ώρα ο Ολλανδός Stefan Daniels, που όμως με τη σύζυγό του έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο γραφικό Καμηλάρι.

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες Ευρωπαίοι που έχουν έρθει κυρίως για διακοπές στην Κρήτη μαγεύονται από την ομορφιά, το ταμπεραμέντο των Κρητικών, τα ήθη και τον πολιτισμό που προσφέρει απλόχερα το νησί του Μίνωα στους ξένους επισκέπτες του. Και πλέον όχι μόνο επιλέγουν να ξαναβρεθούν στα ίδια μέρη, αλλά αλλάζουν εντελώς ρότα, εγκαταλείποντας μεγαλουπόλεις και το μέχρι πρότινος τρόπο ζωής τους και παρέα με τους συντρόφους τους γυρίζουν σελίδα στο βιβλίο της ζωής, ψάχνοντας να αράξουν στα απάνεμα λιμάνια της μεγαλονήσου.

Παλιές πετρόχτιστες εγκαταλελειμμένες κατοικίες, σπίτια ετοιμοπαράδοτα, που χρήζουν όμως ανακαίνισης, αλλά και οικόπεδα συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις των ξένων που είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν το ησυχαστήριό τους, είτε πρόκειται για παραθεριστικές κατοικίες, είτε μόνιμες μετά τη σύνταξή τους.

«Η ζωή μας πλέον δε θυμίζει σε τίποτα τον τρόπο ζωής στην Ολλανδία, που οι ρυθμοί ήταν σαφώς πιο γρήγοροι και δεν προλαβαίναμε να ζήσουμε απλές στιγμές καθημερινότητας... Την Κρήτη την αγαπάμε, το πρωί που σηκωνόμαστε κάνουμε βόλτα το σκύλο, βλέπουμε τη θάλασσα, αναπνέουμε καθαρό αέρα... και πάμε επισκέψεις σε σπίτια φίλων μας Κρητικών», πρόσθεσε ο Ολλανδός Stefan Daniels.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά κατοικιών παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Μάλιστα, σε σχέση με το 2013, φέτος η ζήτηση έχει σκαρφαλώσει στο 20%, με τους ξένους να ψάχνουν την ευκαιρία είτε σερφάροντας στο διαδίκτυο, είτε επισκεπτόμενοι ξανά και ξανά το μέρος που ονειρεύονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, σε έναν τόπο όπου πρωταγωνιστούν οι ελαιώνες και τα θερμοκήπια από τη μια, το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού από την άλλη και στη μέση άνθρωποι μερακλήδες και φιλόξενοι, με ζεστή καρδιά, πλούσια αγαθά της κρητικής γης και βεβαίως ένας πολιτισμός που έχει ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά την Κρήτη στη λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

«Το ενδιαφέρον αγοράς αλλά και ενοικίασης κατοικιών εστιάζεται σε πελάτες με προέλευση τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία, αλλά και τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας "Ακίνητα Κρήτης", που όμως επικεντρώνει και σε μια ακόμη εξίσου ενδιαφέρουσα παράμετρο. Ότι δηλαδή έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό, αγοράζουν και εν συνεχεία τα ενοικιάζουν σε ομοεθνείς τους για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα...

Και μπορεί το ενδιαφέρον να έχει αυξηθεί, ωστόσο οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την κατιούσα, ανακουφίζοντας έτσι και χιλιάδες φιλόδοξους αγοραστές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας έδωσε ο κ. Πετράκης.

«Οικοδομήσιμη έκταση 4.500 τ.μ. πάνω στο δρόμο, ανάμεσα στο Καμηλάρι και το Καλαμάκι, πουλιέται στην τιμή των 170.000 ευρώ, ενώ πριν 3 χρόνια το ίδιο οικόπεδο άγγιζε τις 350.000 ευρώ».

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια δε λείπει και το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς και μάλιστα από Κρητικούς...

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπαδάκης, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου CRETA ESTATE, με έδρα τις Μοίρες, που δουλεύει περισσότερο με Έλληνες σε ποσοστό 70%, «υπάρχουν και πολλοί ντόπιοι αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας που σπεύδουν να αγοράσουν σπίτια, καταστήματα, ακόμη και αγροτεμάχια για καθαρά δική τους χρήση ή ακόμη και για να αφήσουν μετά από μερικά χρόνια ένα κομμάτι γης στα παιδιά και τα εγγόνια τους...».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, προσθέτει ο κ. Παπαδάκης με καταγωγή από τη Μεσαρά και καλός γνώστης του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Νότο του νομού, «οι περιοχές που αγοράζουν ξένοι κυρίως είναι το Καμηλάρι, τα Πιτσίδια και ο Σίβας, ενώ από ελληνικής πλευράς το κέντρο βάρους δίνεται σε Βώρους, Κόκκινο Πύργο, Καλαμάκι και Πετροκεφάλι.

Υπάρχουν τριών ειδών αγοραστές, εκείνοι που αγοράζουν σπίτι έτοιμο, άλλοι που θέλουν να αγοράσουν ένα οικόπεδο και να χτίσουν και κάποιοι άλλοι που θέλουν να αγοράσουν μια παλιά κατοικία για οικονομικούς λόγους και να την αναπαλαιώσουν...».

Ο έρως χώρα δεν κοιτά... Άφησε τη Γερμανία για χάρη του Μεσαρίτη

Ό έρωτας σύνορα δε γνωρίζει, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίδας Ζούντιθ Κέισλερ, μόνιμης κατοίκου πλέον Καλαμακίου. Πριν από πολλά χρόνια επισκέφτηκε την Κρήτη και όταν βρέθηκε στο πανέμορφο τουριστικό Καλαμάκι, ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά έναν Κρητικό, τον Θανάση Κριστάκη, που χωρίς δεύτερη σκέψη την οδήγησε στην απόφαση να αφήσει μια και καλή τις βαλίτσες της και, επί μεσαρίτικου εδάφους, έκανε μια νέα αρχή στη ζωή της, αυτή τη φορά σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού μας.

«Ήρθα εδώ για διακοπές. Τυχαία συνάντησα τον Θανάση και από τότε άλλαξε η ζωή μου... Παντρευτήκαμε εδώ κάναμε την οικογένειά μας, έχουμε και κατάστημα με ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες και πλέον όλα τα υπάρχοντά μου έχουν σφραγίδα κρητική», μας είπε χαρούμενη η Γερμανίδα Ζούντιθ, που πρόσθεσε παράλληλα ότι, όταν εγκαταστάθηκε στο Καλαμάκι, η περιοχή δε θύμιζε σε τίποτα εκείνη που συνάντησε την πρώτη φορά...

«Δεν ξέραμε τι θα κάναμε και πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση, αλλά τελικά, όπως αποδείχτηκε, μας βγήκε σε καλό... Εγώ αγαπώ την Κρήτη, έχει πολύ ήλιο, σχεδόν 360 μέρες το χρόνο, έχει καλό καιρό, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι. Αν μου έλεγε κάποιος να φύγω και να γυρίσω πίσω, δε θα το έκανα με τίποτα», μας είπε η κ. Ζούντιθ Κέισλερ.

Η ίδια, πάντα στο πλευρό του συζύγου της, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της εκτός Κρήτης και δη στη Γερμανία, και πλέον συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων επιχειρηματιών στην περιοχή.

Κόσμοι διαφορετικοί, άγνωστοι, με αφετηρία το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και κατάληξη την Ελλάδα, την Κρήτη, εκεί όπου στο Νότο της Μεσαράς υπάρχει μια δύναμη, όπως λένε, άγνωστη, αλλά ερωτεύσιμη, που όμως τους ενώνει, και εξαιτίας αυτής αποφασίζουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, χωρίς καλά-καλά να ξέρουν τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, τις νοοτροπίες τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Σέβονται το μέρος, αγαπούν τους ανθρώπους και εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Και μπορεί να μην είναι γέννημα-θρέμμα Κρητικοί, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι, στις φλέβες τους κυλάει... αίμα κρητικό.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News