default-image

Νέα Ζηλανδία, μακρινή και μυστηριώδης

Ταξίδια
Νέα Ζηλανδία, μακρινή και μυστηριώδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χώρα του «μεγάλου λευκού συννέφου», όπως ονομάζεται στα Μάορι, είναι μια πανδαισία της φύσης, με παραλίες, λιβάδια, λίμνες, βουνά, ποτάμια, δάση, ρεματιές. Μεγάλη σε μέγεθος όσο σχεδόν η Μεγάλη Βρετανία αλλά με μόνο 4 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μια χώρα που γεννά το αίσθημα της ελευθερίας και της εξερεύνησης.

Αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά. Το Βόρειο και το Νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους από τον πορθμό Κουκ, και από πολλά μικρότερα νησιά. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικεί στο Βόρειο Νησί, τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, από όπου αναβλύζουν θερμές πηγές και πίδακες, καθιστώντας τα ιαματικά λουτρά ιδιαίτερα δημοφιλή στους ντόπιους και τους ταξιδιώτες.

Όπως μας πληροφορεί το toursi.gr, στην καρδιά του Βόρειου Νησιού βρίσκεται η λίμνη Τάουπο, που δημιουργήθηκε από εκρήξεις ηφαιστείων πριν από 2.000 χρόνια. Στους κόλπους της φυλάει τα ζεστά ιαματικά νερά και η ίδια αναφέρεται σε τοπικούς θρύλους. Οι Μαορί επωφελήθηκαν από αυτό το δώρο της φύσης που απαντάται σε ολόκληρη τη χώρα και οργάνωσαν τη ζωή τους γύρω από τις πηγές.

Αυτό όμως που κάνει τη Νέα Ζηλανδία πραγματικά ξεχωριστή είναι η πολυμορφία του φυσικού της περιβάλλοντος. Χάρη στην τεράστια έκταση της, οι εναλλαγές του τοπίου είναι άπειρες. Ορεινοί όγκοι, φιόρδ και λίμνες, θερμοπηγές, τροπικά δάση, παραλίες και παγετώνες συγκεντρώθηκαν σε μία χώρα, η οποία κατοικείται από τους Μαορί -που φαίνεται ότι μετοίκησαν σε αυτή από την Πολυνησία πριν από 1.000 χρόνια-, αλλά και από θεότητες που την προστατεύουν και διαφυλάσσουν τις ισορροπίες στη φύση.

Πρόκειται για μία από τις λιγότερο μολυσμένες περιοχές στον κόσμο, που προσφέρεται για εξορμήσεις, πάντα με οδηγό, για ράφτινγκ, καγιάκ, σκι, ιστιοπλοΐα, αλλά και για παρατήρηση φαλαινών. (Οι Νεοζηλανδοί είναι οι καλύτεροι ιστιοπλόοι στον κόσμο.) Στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Νταρτ στο Νότιο Νησί, έγιναν γυρίσματα για την ταινία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News