Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Η δυναμική της φυσικοθεραπείας"

Ένας καλός σύμβουλος στην καθημερινότητά μας, μπορεί να είναι ο φυσικοθεραπευτής. Ίσως δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη αξία στους φυσικοθεραπευτές μας… έτσι αυτή η εκπομπή είναι μια ευκαιρία.  

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην σκολίωση των παιδιών, επειδή υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση.

Ο φυσικοθεραπευτής θεραπεύει μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές τεχνικές. Σε μερικές περιπτώσεις, το αίτιο του πόνου και της δυσλειτουργίας είναι προφανές, αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, ειδικά όταν τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα η δύσκολο να περιγραφούν.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών που μπορεί να εφαρμόσει για να εντοπίσει το αίτιο των συμπτωμάτων και να σχεδιάσει αποτελεσματικά το πλάνο θεραπείας.

Αναγνωρίζοντας τις αίτιες και τους προδιαθετικούς παράγοντες.

Ο φυσικοθεραπευτής δεν ενδιαφέρεται μόνο για το παρόν πρόβλημα του ασθενή αλλά και για τους παράγοντες οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτό.

Παράγοντες όπως λάθος στάση, μυϊκές ανισορροπίες, λάθος εργασιακές συνθήκες και άλλες λανθασμένες συνήθειες μπορούν με την πληροφόρηση, την καθοδήγηση και την εκπαίδευση του φυσικοθεραπευτή να διορθωθούν.

Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και στο μέλλον.

Τι πρέπει να περιμένω από την πρώτη μου επίσκεψη;

Η πρώτη σας επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή αποτελεί μια περιεκτική και πλήρη αξιολόγηση του προβλήματός σας και της γενικότερης εικόνας σας (γενικότερο επίπεδο υγείας, στόχοι κ.λπ.), όπως θα περιμένατε από κάθε ειδικό στο χώρο της υγείας, έτσι και ο φυσικοθεραπευτής θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό της παρούσας κατάστασης καθώς και προηγούμενων ιατρικών προβλημάτων.

Τη διαδικασία λήψης του ιστορικού την ακολουθεί η κλινική εξέταση όπου ο φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει ειδικές δοκιμασίες κατάλληλες για να καθοριστεί το αίτιο του προβλήματος και οι δομές που συμβάλουν σε αυτό.

Έπειτα ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τυχών εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες κ.λπ.). Τέλος ο ασθενής μαζί με τον φυσικοθεραπευτή συμφωνούν στην εφαρμογή ενός πλάνου θεραπείας το οποίο είναι το ιδανικότερο για να λυθεί το πρόβλημα του ασθενή με τον ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο.

Τι περιλαμβάνει μια συνεδρία φυσικοθεραπείας;

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από τεχνικές θεραπείας αναλόγως την περίπτωση, συμβάλλοντας στην μείωση του πόνου και τον συμπτωμάτων. Αντιμετωπίζοντας το αίτιο των συμπτωμάτων αρχίζετε να νιώθετε άμεση μείωση των συμπτωμάτων σε μικρή χρονική περίοδο.

Η Εύα Ντελιδάκη, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι στην εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ TV", "Πάνω απ' όλα η υγεία μας", συνομιλεί με την Αγγελική Κουκιανάκη, φυσικοθεραπεύτρια υπεύθυνη του Γερμανικού Κέντρου Φυσιοθεραπείας DE HOLL. Τον Νίκο Αγγελάκη P.T. O.M.T., cert. M.D.T. φυσικοθεραπευτή, Manual Therapist, Mc KenzieTherapist. Τον Γιώργο Τζαγκαράκη, φυσικοθεραπευτή. Τον Μιχάλη Κρασσά CPO ορθοπεδικό Τεχνικό  Εμβιομηχανικό. Τον Αθανάσιο Χαρίτο, φυσικοθεραπευτή υπεύθυνο Εργαστηρίου Φυσικοθεραπειας Νοσοκομειο ΚΑΤ και τον Ιωάννη Μαρμαρά, πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.  

Σχόλια