Ειδήσεις

Δε φεύγουν οι καταληψίες του Δημαρχείου Ηρακλείου

«Θα μείνουμε στο Δημαρχείο μέχρι να δικαιωθεί ο Νίκος Ρωμανός», είναι η επωδός των καταληψιών της Λότζια, που απάντησαν στη χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου Ηρακλείου που τους ζητούσε να αποδώσουν ξανά το Δημαρχείο στη δημοτική Αρχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση της Συνέλευσης των Καταληψιών της Λότζια βάζει και... θέμα επί προσωπικού, αφού θυμίζουν στους Ηρακλειώτες, και ότι επί προεδρίας του στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, οι δικηγόροι είχαν καταλάβει επί 15ημέρου το Δικαστικό Μέγαρο, για την υπόθεση του εφετείου!

Το κείμενο της ενδιαφέρουσας ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες η λειτουργία του Δημαρχείου διέπεται από μία ιδιαιτερότητα πιθανώς δυσνόητη, τόσο για ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης όσο και για διάφορα παλαιοκομματικά γρανάζια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κανείς και καμία μέσα στο κατειλημμένο Δημαρχείο δεν διεκδικεί ούτε ψηφαλάκια, ούτε προσωπική προβολή, ούτε καριέρα στο τοπικό χαλιφάτο του νησιού. Αντίθετα έχει έρθει για λόγους που συνήθως δε γίνονται αντιληπτοί από το μέσο τρόπο σκέψης έτσι όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία που σε παρακινεί να "κοιτάς τη δουλειά σου" παρόλο που μπορείς να τη χάσεις αύριο - κι αν τη χάσεις, αντί να οργανωθείς με αυτούς που βρίσκονται στην ίδια ταξική πλευρά και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου με κοινούς αγώνες, σου λέει να προσπαθήσεις πρώτος να πατήσεις στα κεφάλια των διπλανών σου και να τη βγάλεις καθαρή. Εξάλλου "καθένας κοιτάει την πάρτη του", όπως συνηθίζεται να λέγεται από αυτούς που την κοιτάνε πρώτοι.

Οι λόγοι για τους οποίους καταλάβαμε το Δημαρχείο παραμένουν οι ίδιοι παρόλο που κάθε μέρα εμπλουτίζονται όλο και περισσότερο, μέσα από τα νέα πρόσωπα που έρχονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της κατάληψης. Είμαστε εδώ για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού ο οποίος υφίσταται τον εμπαιγμό μιας δράκας κυβερνητικών φασιστών - με γελοίες προτάσεις για τηλεδιασκέψεις και βραχιολάκια, ενώ σήμερα (09/12) απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά του από τον Άρειο Πάγο - και δηλώνουμε ότι δε φεύγουμε μέχρι ο αγώνας αυτός να δικαιωθεί. Αντίθετα, όπως έχουμε ξαναπεί, καλούμε όλους όσους βιώνουν στο πετσί τους τον ολοκληρωτισμό της εποχής να γίνουν κομμάτι του κινήματος αλληλεγγύης και αγώνα, που με αφορμή τον Νικό Ρωμανό συγκροτείται και εξελίσσεται διαμορφώνοντας μέρα με τη μέρα τα δικά του προτάγματα.

Τώρα, προς απάντηση των πρόσφατων άστοχων κατά τη γνώμη μας δηλώσεων του δημάρχου κυρίου Λαμπρινού, θα θέλαμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Αρχικά, η κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου δεν έχει "συμβολικό χαρακτήρα". Δεν είμαστε μια χούφτα "νεαρών" που θέλουμε να κάνουμε τη ζωή του κόσμου δυσκολότερη για κάποιου είδους "συμβολισμό". Από την κατάληψη περνάνε καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι (η συνέλευση συγκεντρώνει καθημερινά 150 και παραπάνω άτομα) και μέσα από τις κοινές δράσεις, τις εσωτερικές διαδικασίες και την παραγωγή πολιτικού λόγου, μετατρέπουν το Δημαρχείο σ' έναν χώρο αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης - σ' ένα απελευθερωμένο σημείο ζύμωσης και έκφρασης μέσα στο χάρτη της ηρακλειώτικης κανονικότητας. Δεύτερον, σε αντίθεση με ό,τι ακούστηκε, ο δήμαρχος δε βρίσκεται σε επικοινωνία με τους καταληψίες και οι καταληψίες δεν ανακοίνωσαν ποτέ ότι θα εγκαταλείψουν οσονούπω το κτίριο. Τέλος, να θυμίσουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι, επί προεδρίας Λαμπρινού στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και με την έγκρισή του, το Δικαστικό Μέγαρο είχε καταληφθεί για 15 και πλέον μέρες, σχετικά με την υπόθεση του τοπικού Εφετείου. Το μέσο της κατάληψης αποτελεί ένα μέσο αρκετά δυναμικό και άμεσο, που χρησιμοποιείται σε αναλογία με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι 30 μέρες απεργίας πείνας από έναν πολιτικό κρατούμενο που υφίσταται την εκδικητικότητα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι αρκετές για να μας κάνει να δράσουμε άμεσα».

Σχόλια