Ειδήσεις

Δε γράφουν αναρρωτικές γιατί δεν έχουν… μπλοκάκια

Τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στο χώρο της υγείας και σε επίπεδο Κρήτης, με θύματα τους ασφαλισμένους που επί μήνες επιβάλλεται να περιμένουν για να περάσουν από επιτροπή για μια αναρρωτική άδεια και να λάβουν τα χρήματά τους.

Περισσότερες από 2.000 είναι αυτή την ώρα οι αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιτροπές δεν έχουν γίνει καθόλου, αφού δεν υπάρχουν μπλοκ παραστατικών για να συμπληρωθούν. Αν και το θέμα με τα μπλοκάκια, όπως τόνισε ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις δύο και μόνο γραμματείς που αδυνατούν να καλύψουν τις χιλιάδες των αιτήσεων και ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφουν ακόμη και από κανονικές άδειες για να μην μπλοκάρει εντελώς το σύστημα των αναρρωτικών αδειών στο Ηράκλειο.

Υπολογίζεται ότι μόνο μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες στο "περίμενε" έμειναν περισσότεροι από 300 ασφαλισμένοι δικαιούχοι αναρρωτικών αδειών επειδή δεν υπήρχαν τα περιβόητα μπλοκάκια.

Το θέμα, πάντως, αποκτά τραγικές διαστάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μπλοκ παραστατικών στέκεται αρκετό για να βάλει σε μεγαλύτερους μπελάδες, όχι εκατοντάδες αυτή τη φορά, αλλά χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν από τον Αύγουστο να περάσουν από επιτροπή, δυστυχώς, όμως, οι ελλείψεις και εκτός από τα μπλοκάκια είναι τραγικές. Οι δύο και μόνο εργαζόμενες στη γραμματεία για τις αναρρωτικές, που αδυνατούν να καλύψουν τον όγκο των αιτήσεων, αυτή την περίοδο διεκπεραιώνουν αιτήσεις του Αυγούστου, με τον αριθμό που εκκρεμούν, από 1.700 που ήταν τον περασμένο μήνα, να έχουν ξεπεράσει σήμερα τις 2000.  

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που επί μήνες κάνει να λαμβάνουν από αναρρωτικές, βρίσκονται άνθρωποι που δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων και έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, αλλά και εκατοντάδες εγκυμονούσες που κινδυνεύουν να γεννήσουν πρώτα και μετά να λάβουν τα χρήματα από την αναρρωτική τους άδεια.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια