Ειδήσεις

Σάλτο μορτάλε στο Χρηματιστήριο Αθηνών -10%

Η είδηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν... ό,τι καλύτερο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές (κυρίως ο ξένοι) αντέδρασαν από σπασμωδικά έως πανικόβλητα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ΧΑΑ να βρίσκεται στο ναδίρ!

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ανησυχητική "βουτιά" άνω του 6%, η οποία στη συνέχεια έφτασε κοντά στο 8%, ενώ όσο προχωρούσε η συνεδρίαση βυθιζόταν και περισσότερο, ξεπερνώντας ακόμη και το "φράγμα" του 10%,  καθώς η ντόπια κεφαλαιαγορά προσπαθεί να "χωνέψει" τα δύο χθεσινά γεγονότα: Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο μήνες και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του μήνα. Ως προς το πρώτο, εν μέρει αυτό έχει αποτιμηθεί από την αγορά καθώς η καθυστέρηση του ερχομού της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος έθετε την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση. Η παράταση θεωρείται ως market positive για τον πιο αυτονόητο λόγο. Η Ελλάδα (σε αντίθεση με την Πορτογαλία) δεν ήταν προετοιμασμένη για να εκτεθεί στις ελεύθερες αγορές.  

Ως προς τη διαδικασία... fast track Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνεται ένα τέλος στη ψυχοφθόρα αβεβαιότητα. Το "κλειδί" ως προς αυτό το δεδομένο κρύβεται στο όνομα του προέδρου. Αυτό θα είναι που θα επιταχύνει ή όχι τις βουλευτικές εκλογές πριν το 2016, με την αποδοχή που θα έχει το πρόσωπό του.  

Στο ταμπλό τώρα, ο γενικός δείκτης διολισθαίνει κάτω των 1.000 μονάδων καταγράφοντας απώλειες πάνω από 7%, με τις συναλλαγές όπως θα ήταν αναμενόμενο να είναι αυξημένες. Όπως αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη από την Beta Χρηματιστηριακή, «η σημερινή κίνηση θεωρείται φυσιολογική καθώς αν και η ορατότητα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πολιτικό ρίσκο έρχεται χρονολογικά πιο κοντά του αναμενομένου». Στο άκουσμα της λέξης "εκλογές", οι επενδυτές αποεπενδύουν μηδενίζοντας το ρίσκο. Η απόδοση του 10ετές σημειώνει άνοδο 5% στα 7,55% με το spread μεταξύ του αντίστοιχου γερμανικού στις 694 μονάδες.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση απώλειες άνω του 10% καταγράφουν οι μετοχές των ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΟΗ. Ο δείκτης τραπεζών σημειώνει απώλειες της τάξης του 8%, με την ΕΤΕ και την ΑΛΦΑ να υποχωρούν 8,78% και 8,64% αντίστοιχα, την ΠΕΙΡ -7,46% και τη ΕΥΡΩΒ -7,33%. Τα ΕΛΠΕ, η ΜΟΗ και η ΜΕΤΚΑ χάνουν από 7%, η ΔΕΗ -6,63%, ο ΟΤΕ -5,07% και ο ΟΠΑΠ -3,20%, μεταξύ άλλων.

Το ΑΛΦΑΤΠ, που κρίνεται η συμμετοχή του στην άσκηση της 3ης περιόδου μέχρι και αύριο, καταγράφει απώλειες 11%, όσες και της Τρ. Πειραιώς και της ΕΤΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank μετά από κέρδη 65% σε 5 συνεδριάσεις, αυτή τη στιγμή έχει απολέσει 16,48% ενώ αύριο πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων της η οποία υλοποιείται ύστερα από δύο αναβολές. Απώλειες άνω του 7% σημειώνουν οι ΣΩΛΚ, ΥΓΕΙΑ, ΦΡΛΚ και ΠΛΑΘ.

Σχόλια