Ειδήσεις

26.800 μέχρι τώρα οι δικαιούχοι για το ελάχιστο εισόδημα

Το μέγεθος του προβλήματος της πιο ακραίας φτώχειας φαίνεται ανάγλυφα από την ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα "ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος".

Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους ακραία φτωχούς, σε εκείνους που ζουν την τετραμελή οικογένειά τους με λιγότερο από 400 ευρώ το μήνα, όταν το ελάχιστο για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση είναι το τριπλάσιο αυτού του ποσού.

Υπό αυτό το πρίσμα και μια και το πρόγραμμα αφορά σε μόλις 13 δήμους της χώρας (και μάλιστα όχι από τους μεγαλύτερους - στο νομό Ηρακλείου μετέχει ο Δήμος Μαλεβιζίου), το ότι ήδη υποβλήθηκαν μέχρι χθες 19.900 αιτήσεις που αφορούν σε 26.800 ωφελούμενους που έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ δείχνει το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στην χώρα.

Τα στοιχεία πάντως που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας είναι αποκαλυπτικά:

  • Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2014, υποβλήθηκαν 19.900 αιτήσεις και αφορούν 26.800 ωφελούμενους.
  • Ως προς το εισόδημα των 12 τελευταίων μηνών το 65% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, το 25% εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ και το 10% εισόδημα από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ. (αφορά στο καθαρό πραγματικό εισόδημα).
  • Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το 65% των αιτούντων δηλώνει ότι δεν είναι κάτοχος περιουσιακών στοιχείων, το 27% δηλώνει κάτοχος περιουσίας με αντικειμενική αξία μέχρι 50.000 ευρώ και 8% κάτοχος περιουσίας αντικειμενικής αξίας πάνω από 50.000 ευρώ.
  • Ηλικιακά, το 8,5% των αιτούντων είναι ηλικίας 18-25 ετών, το 37% ηλικίας 26-40 ετών, το 49% από 41-65 ετών και το 5% άνω των 65 ετών.

Μετά την οριστική υποβολή αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, πραγματοποιείται η διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια, η λίστα των δυνητικά δικαιούχων αποστέλλεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία, για όσες περιπτώσεις κρίνει απαραίτητο, α) ζητά την προσκόμιση δικαιολογητικών τα οποία δεν μπορούν να διασταυρωθούν (άδεια παραμονής κ.λπ.) και β) αναθέτει την πραγματοποίηση κοινωνικής έρευνας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από την Κοινωνική Υπηρεσία, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οριστικοποιεί τους πίνακες δικαιούχων και προχωρά άμεσα στη διαδικασία καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου, επεσήμανε ότι, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, για πρώτη φορά ο πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη να δηλώσει ο ίδιος το πραγματικό του εισόδημα, δεν υποβάλλει επιπλέον δικαιολογητικά, παρά μόνο όσα δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης. Τόνισε επίσης ότι, παρά την καινοτομία εφαρμογής, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πραγματοποιείται ομαλά χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν μόνοι τους ηλεκτρονικά την αίτηση είτε να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του οικείου Δήμου προκειμένου να διευκολυνθούν.

Η πρώτη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων θα αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι 30-11-2014, ενώ συνεχίζεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και για τους αιτούντες μετά την 30ή-11-2014.

Σχόλια