Ειδήσεις

Ενημερωτικές ημερίδες για τους πολιτιστικούς φορείς

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων διοργανώνουν δύο ενημερωτικές ημερίδες για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα Σωματεία της Κρήτης με θέμα "Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης".

Οι ημερίδες, οι οποίες θα έχουν κοινή θεματολογία, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά Πεδιάδος και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου (Αντωνίου Γιάνναρη 2), στα Χανιά, από τις 10:00 έως τις 15:30. Οι ενημερωτικές δράσεις είναι δωρεάν, όπως και η μεταφορά με λεωφορείο και η ξενάγηση στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη.  

Σκοπός των τοπικών δράσεων ενημέρωσης είναι η ενεργοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων και πολιτιστικών φορέων και η δικτύωσή τους με το πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας "Νήσων Περίπλους: Ο Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας". Το πρόγραμμα στοχεύει μέσω των κατάλληλων ενεργειών να προετοιμάσει τους πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης για το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να γίνουν πρότυπο οργάνωσης, λειτουργίας και συνεργασίας.

Στην ημερίδα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα διερευνηθούν μία σειρά θέματα που αφορούν τους εμπλεκόμενους στον τομέα του πολιτισμού όπως χρηματοδοτικές πηγές, ευρωπαϊκά προγράμματα πολιτισμικών δράσεων, θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας, φορολογικά, ασφαλιστικά και νομικά ζητήματα.

Πρόγραμμα ενημερωτικών ημερίδων

 Ώρα

Εισήγηση / δραστηριότητα

10:00-10:30

Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη και τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, κ. Τίτο Κοκολάκη καιτο δευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, κ. Λευτέρη Κοπάση (2η Ημέρα, Χανιά)

10:30-11:00

"Ο Πολιτισμός ως εργαλείο Ανάπτυξης της Νησιωτικής Ελλάδας" Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδος Νήσων Περίπλους,
κ. Δήμητρα Καμπέλη, υπεύθυνη Έργου, Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ

11:00-11:20

"Τοπική ανάπτυξη μέσω της δημιουργικής οικονομίας", κ. Μάγια Ε. Σπανουδάκη, MSc, υποψήφια διδάκτορας Πολυτεχνείου Κρήτης, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

11:20-11:40

Παρουσίαση Προγράμματος "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 2014-2020" της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, το οποίο χρηματοδοτεί τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, κ. Ειρήνη Κομνηνού, προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης της  Δ/νσης Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΠΟΑ και υπεύθυνη του Γραφείου "Δημιουργική Ευρώπη" Ελλάδας.  

11:40-12:00

Πηγές χρηματοδότησης συναφών δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στέλεχος υπουργείου

12:00-12:30

"Διοικητική και λειτουργική οργάνωση Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων",

κ. Σπύρος Επιτροπάκης, διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, οικονομολόγος - συστημικός

12:30-13:00

Διάλειμμα-καφέ

13:00-13:30

"Παραστατικά - Φορολογία Εισοδήματος - Φ.Π.Α. Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων"


Εισηγητής 1ης Ημέρας (Μυρτιά): Παύλος Μπαριτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου   

Εισηγητής 2ης Ημέρας (Χανιά): Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών  Νομού Χανίων  

13:30-14:00

"Ασφαλιστικά θέματα σε σχέση με την υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων από Συλλόγους και Σωματεία "

Εισηγητής: Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

14:00-14:30

"Νομικό πλαίσιο για  Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία", κ. Γιάννης Λεβέντης, δικηγόρος

14:30-15:00

"Διεθνής Πρωτοβουλία «Τα Όμορφα χωριά», μια ολοκληρωμένη προσέγγιση",  κ. Χάρης Ροδιτάκης, πρώην δήμαρχος Επισκοπής  

15:00-15:30

Ερωτήσεις - συζήτηση

15:30-16:30

1η Ημέρα Μυρτιά:

Σύντομη παρουσίαση  και ξενάγηση στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκης

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου (κ. Δήμητρα Καμπέλη dkamp@anher.gr, 2810 753314 και κ. Τίτος Κοκολάκης www.pepsy.gr, τηλ. 6945290329).

Σχόλια