default-image

Νέα τεχνολογία για όσους έχουν αχρωματοψία

Επιστήμη
Νέα τεχνολογία για όσους έχουν αχρωματοψία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η πρώτη φορά που δίδεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διακρίνουν σωστά τα χρώματα, έχουν δηλαδή αχρωματοψία, να δουν τηλεόραση καλύτερα από ποτέ.

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία με την ονομασία Eyetec, που επιτρέπει στον θεατή με αχρωματοψία να διακρίνει καλά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, Το Eyetec χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγόριθμους έτσι ώστε να βελτιώνει τον τρόπο που απεικονίζονται οι κινούμενες εικόνες στον τηλεοπτικό δέκτη και να τις καθιστά καθαρές ακόμη και σε έναν θεατή με αχρωματοψία.

Η τεχνολογία μπορεί ήδη να ενσωματωθεί σε ψηφιακούς δέκτες και συσκευές τηλεόρασης. Όταν ενεργοποιείται από τον χρήστη, παρεμβάλλεται και βελτιώνει την εικόνα καρέ-καρέ, προτού αυτή προβληθεί στην οθόνη.

Από αχρωματοψία πάσχουν περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τις εικόνες (και στην τηλεόραση) με την ίδια καθαρότητα που τις βλέπουν όσοι έχουν φυσιολογική όραση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News