default-image

"Ναι" με 155 στον προϋπολογισμό

Οικονομία
"Ναι" με 155 στον προϋπολογισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 155 «Ναι», 134 «Όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2015. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ενδεχόμενο εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν και δεν υπήρξαν εκρήξεις ανάλογες παρελθοντικών περιόδων, η φραστική αντιπαράθεση των δύο ανδρών κατά το κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης του προϋπολογισμού 2015 υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή και κατέδειξε πως περιθώριο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο ηγεσίες δεν υπάρχει. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι φράσεις που αντηλλάγησαν ήταν ιδιαιτέρως σκληρές: «Είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δε θα συμβεί στη χώρα, κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Συναίνεση από το ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχετε. Δε θα βάλουμε εμείς υπογραφή σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας. Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους επικεντρώνοντας στην επικείμενη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια περί άσκησης ιδιαιτέρως σκληρών πιέσεων σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας πως δε θα είναι ομαλή και διαφανής η προσπάθεια να πειστούν και να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίθεση στον Τσίπρα

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με μετωπική μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ο πρωθυπουργός για ασέβεια προς τους βουλευτές, σημειώνοντας ότι δε θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους.

«Ο κόσμος δε θέλει τώρα εκλογές», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ποιος πηγαίνει κόντρα στη βούληση του λαού, εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές; Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ».

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Άφησε, δε, αιχμή για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα, λέγοντας ότι «μπορεί να συναντηθήκατε με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο». Ακολούθως ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δε θα εφαρμόζονταν. Τελικά η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της, αλλά ο κ. Τσίπρας όπως και η τρόικα διαψεύστηκαν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό: «Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα, ώστε να μη χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους. Το μνημόνιο τελειώνει». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχτήκαμε κάποια από αυτά και δεχτήκαμε ότι, αν κάνουμε λάθος, θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των κοινοβουλίων».

Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός «φωτογραφία του μνημονίου»

Οι τόνοι ήταν υψηλοί κατά την κορύφωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό με την τρόικα και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στο επίκεντρο της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση, ζητώντας την καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου, είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει και μη ψήφιση προέδρου.

«Αν δεν υπάρξουν από σήμερα οι 180, ελάτε αύριο να μιλήσουμε για εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Αναφορικά με το χρέος το χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμο» δηλώνοντας ότι με αυτή την πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, και σχολιάζοντας πως στη χώρα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου.

Ευ. Βενιζέλος

«Έχει μεγάλη πολιτική αξία είναι ο προϋπολογισμός του 2015, ο προϋπολογισμός της αλλαγής σελίδας για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρατείνεται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος.

Επίσης, όπως είπε, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τόσο οι δανειστές όσο και οι επενδυτές, αντί να ακούσουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση, ακούν την αμφισβήτηση της συνέχειας του κράτους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι δε θα αναγνωρίσει τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί με τους εταίρους μας.

Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε την πεποίθησή του «ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά τις θέσεις και τις αντιθέσεις έρχεται η σύνθεση». Και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα οδηγηθούμε σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως η στάση κυρίως της αντιπολίτευσης ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του έργου του στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα: «Θα προτιμούσα να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για τα αυτονόητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Τελικά όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα δεμένοι με τη μοίρα του τόπου και πρέπει να δράσουμε συλλογικά, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς εντάσεις, αλλά με ωριμότητα και δημιουργική, όχι ψεύτικη αντιπαράθεση μέσα σε αυτή την αίθουσα, με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και τελικά το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News