Ειδήσεις

Περιμένοντας την επιστροφή της τρόικας

Ότι «πηγαίνει, επανέρχεται, θα έρθει και η επιστροφή», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Έτσι, σήμερα στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες θα δώσει τη δική του μάχη για την... επιστροφή αλλά και τη διασφάλιση της παράτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης για τουλάχιστον ένα ακόμη μήνα.

Η αποστολή του κ. Χαρδούβελη, πάντως, δε θα είναι καθόλου εύκολη, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του που πιέζουν για μια πολύμηνη παράταση του Μνημονίοιυ και πιο σκληρά μέτρα, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που ευελπιστεί και θέλει μια μικρή παράταση «ένα μικρό διάστημα ικανό για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά που έχει το ECCL», όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει από το Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας - που κανονικά θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου - κατά 1-2 μήνες ακόμη, αλλά για «γραφειοκρατικούς λόγους» όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός, δηλαδή μέχρι να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας -και πολύ αυστηρής- προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής ECCL.

Επί τάπητος θα τεθούν και τα σκληρά μέτρα που πιέζει η άλλη πλευρά την Ελλάδα να λάβει, αλλά και ο ενεργός ρόλος που θα αναλάβει να διαδραματίσει το ΔΝΤ στη μετά Μνημόνιο εποχή.

Τα διαπραγματευτικά ατού του υπουργού Οικονομικών δεν είναι άλλα από τις υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως:

  • πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα
  • αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,
  • λοταρία αποδείξεων,
  • ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών

Επίσης, σύμφωνα με το e-mail-απάντηση της ελληνικής πλευράς της Παρασκευής η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α' εξάμηνο του 2015, τα οποία είναι τα εξής:

  • ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%
  • αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας.

Σχόλια