Ειδήσεις

Τρομακτικές οι απαιτήσεις των δανειστών, φέρνουν αδιέξοδο

Δύο επιλογές πλέον φαίνεται να αφήνει στην κυβέρνηση η "μπετοναρισμένα" αδιάλλακτη στάση της τρόικας, όπως εκφράστηκε και μέσα από την τελευταία απάντηση που έστειλε στις ελληνικές θέσεις:

- να αποδεχτεί έναν ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων (πλέον εκείνων που έχει ήδη αποδεχτεί) που θα οδηγήσουν την λαϊκή αποδοχή της στα τάρταρα και θα δημιουργήσουν μια κατάσταση αφόρητη

- να πάει εσπευσμένα σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ευελπιστώντας ότι αν "λύσει" αυτόν τον γόρδιο δεσμό και αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, οι Ευρωπαίοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα δεχτούν λιγότερο... αίμα.

Το πολυσέλιδο μέιλ που ήρθε ως απάντηση στις ελληνικές θέσεις και του οποίο το περιεχόμενο αποκελύπτει η Real News, δείχνει πως η διάθεση της τρόικας είναι να παραμείνει αμετακίνητη από τις θέσεις της σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα.

Πραγματικά οι 17 αξιώσεις της τρόικα που αφορούν στις προβλέψεις της πως το «δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμάται στα 2,425 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,773 δισ. ευρώ αφορά στον Προϋπολογισμό και τα 652 εκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα», είναι τρομακτικές.

Δηλαδή, η τρόικα φέρεται να ζητά:

*Αύξηση όλων των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα (αφορά τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις και θέατρα)

*Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.

*Επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί.

*Κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

*Άύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

*Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

*Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πιο έντονες όμως πιέσεις φαίνεται πως στοχεύουν στο ζήτημα του ασφαλιστικού με βασικό άξονα να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υπό το ΙΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και του τμήματος των συντάξεων που δεν προέρχονται από καταβολή εισφορών. Σε γενικές γραμμές στο σχετικό κείμενο η τρόικα προτείνει:

*Δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των ταμείων. Τα βήματα που προτείνονται είναι η δημιουργία κοινού διοικητικού φορέα και συγχώνευση ως το τέλος του χρόνου, θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφοράς με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2016.

*Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

*Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.

*Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

*Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη). Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.

*Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με την μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

*Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

*Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Εξελίξεις ενόψει

Βεβαίως μια κυβέρνηση που θα δεχτεί να μειώσει τις συντάξεις τουλάχιστον 400.000 ήδη ασφαλισμένων σε επίπεδα που δεν... θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης και να καταδικάσει τους σημερινούς 40ρηδες σε συντάξεις πείνας, δεν έχει χρόνο ζωής που να μετριέται σε πάνω από λίγους μήνες... και αν!

Οπότε Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν βγάλει από το συρτάρι το plan B για να πάνε σε εσπευσμένη εκλογή ΠτΔ και να ζητήσουν μετά (εφόσον τα καταφέρουν) μια πιο... επιεική αντιμετώπιση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Σχόλια