Ειδήσεις

Εκτός ΕΣΠΑ το Δικταίο Άντρο

Παράγει πολιτισμό, φέρνει λεφτά, δεν έχει δρόμους και απεντάσσεται και από το ΕΣΠΑ το έργο της ανάδειξης του... Ο λόγος για το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο του Δικταίου Άντρου που, ενώ είχε ενταχθεί σε έργο προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, ξαφνικά απεντάχθηκε από τον περασμένο Ιούνιο και η δημοτική Αρχή του Οροπεδίου το έμαθε εντελώς τυχαία μόλις προ ημερών!

Τώρα ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης εξαπολύει... κεραυνούς κατά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και προετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων και αντιδράσεων, έχοντας στο πλευρό του όλη την τοπική κοινωνία!

Όπως λέει στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, η εξέλιξη αυτή έρχεται για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο μετά την Κνωσό και σε έναν αρχαιολογικό χώρο που αποφέρει δημόσια έσοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο!

Και, όπως είναι αυτονόητο, η απένταξη του έργου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη δημοτική Αρχή, σε βουλευτές και στην τοπική κοινωνία, με τον Γιάννη Στεφανάκη να κάνει λόγο για εν κρύπτω απένταξη και με τον ίδιο να μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού.

«Μόλις πριν από δέκα σχεδόν μέρες ενημερωθήκαμε εντελώς τυχαία ότι απεντάχθηκε το έργο της ανάδειξης του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου. Και απεντάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμό, που αυτό είχε φροντίσει να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, στις 15 Δεκεμβρίου του 2013, με υπογραφή της γενικής γραμματέως του υπουργείου κ. Μενδώνη. Απεντάχθηκε 12 Ιουνίου του 2014 και μάθαμε μόλις πριν από 10 μέρες, τόσο εμείς όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού Λασιθίου. Το μάθαμε τυχαία. Δεν ενημερώθηκε ούτε καν η αρχαιολογική υπηρεσία».

Για να περιγράψει τον τραγέλαφο της κατάστασης, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου τονίζει πως «το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει την προκήρυξη της μελέτης του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού το απένταξε. Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι είχε διατεθεί ένα μέρος των κονδυλίων τον Απρίλιο, για την εκπόνηση της μελέτης αυτής. Έχει σημασία να τονίσουμε επίσης ότι ούτε καν οι τοπικοί βουλευτές του νομού Λασιθίου γνώριζαν για την εξέλιξη αυτή».

Τι προέβλεπε το έργο

Πόσο σημαντικό είναι όμως αυτό το έργο; Όπως προέβλεπε, επρόκειτο να γίνουν μονοπάτια κατάλληλα εντός του σπηλαίου για τους επισκέπτες αλλά και μια ειδική πλατφόρμα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σπήλαιο τα Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, αντιολισθηρό δάπεδο εντός του σπηλαίου, αντικατάσταση θερμού φωτισμού από ψυχρό φωτισμό, αντικατάσταση της κουπαστής από ανοξείδωτο υλικό και άλλα.

Η δικαιολογία της απένταξης αναφέρει ότι... το έργο ανάδειξης του σπηλαίου Δικταίου Άντρου απεντάσσεται στο πλαίσιο διαδικασιών... εξυγίανσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας για... την αποφυγή του κινδύνου επιβάρυνσης του εθνικού σκέλους του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού!

Σφυρίζουν αδιάφορα...

Αντί για εργασίες διαμόρφωσης και αντικατάστασης των δύο μονοπατιών βραχομηχανικής στερέωσης εντός του σπηλαίου, τοποθέτησης αντιολισθητικού δαπέδου, αντικατάστασης του φωτισμού αλλά και της κουπαστής, καθώς και παρεμβάσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο, δημοτική Αρχή και τοπική κοινωνία αντικρίζουν τώρα την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών. Για το ζήτημα, ο Λασιθιώτης υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης επικοινώνησε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι το επίμαχο έργο που απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Χριστόφορος Παπαδάκης -Γεωργία Μακάκη

Σχόλια