default-image

"Travelling": Μουσικό ταξίδι με άρωμα Κρήτης

Πολιτισμός
"Travelling": Μουσικό ταξίδι με άρωμα Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σολίστα κιθάρας και δημιουργό Γιάννη Ανδρόνογλου υποδέχεται στη μουσική οικογένειά της η δισκογραφική εταιρεία "Αεράκης/Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον" που δραστηριοποιείται στο χώρο της κρητικής και τροπικής μουσικής. Η συνεργασία τους επισφραγίζεται με την επανέκδοση του πρώτου του άλμπουμ "Travelling", το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο Δεκέμβριο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης επανέκδοσης αποτελεί η προσθήκη ενός καινούργιου έργου του Ανδρόνογλου, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα του μουσική πορεία στο χώρο της ethnic ορχηστρικής μουσικής και το οποίο αντλεί τη θεματολογία του από τη μουσική παράδοση της Κρήτης.

Ο Γιάννης Ανδρόνογλου θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαριστές με διεθνή ακτινοβολία. Έχει χαρακτηριστεί ως «απόλυτος κυρίαρχος της τεχνικής» από τον ιταλικό Τύπο και ως «εύστροφος, δυναμικός και γεμάτος πάθος ερμηνευτής που ξέρει να καινοτομεί» από το σημαντικότερο αμερικανικό περιοδικό για κιθάρα, το "Soundboard".

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας. Ξεκίνησε τις σπουδές κλασικής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης του. Πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ καθώς και την πρώτη του σύμπραξη ως σολίστ με Ορχήστρα Δωματίου σε ηλικία 13 ετών. Είναι απόφοιτος των τάξεων των: Β. Βαλαβάνη (πτυχίο κιθάρας) και Κ. Κοτσιώλη (δίπλωμα σολίστ). Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Magister Artium - Gitarre) του Πανεπιστημίου Mozarteum - Salzburg (Prof. Matthias Seidel, Mag. art. Marco Tamayo). Σήμερα διατελεί υποψήφιος διδάκτωρ, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Μάρκο Τσέτσο, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει αποσπάσει πανελλήνια και διεθνή βραβεία κιθάρας και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ, εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εξαιρετικές κριτικές από τους ειδικούς και τα ΜΜΕ.

Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή του ως σολίστ, διδάσκων και μέλος επιτροπής στο σημαντικότερο συνέδριο και διαγωνισμό κλασικής κιθάρας παγκοσμίως στο Guitar Foundation of America, που διεξήχθη τον Ιούνιο-Ιούλιο 2011 στο Columbus της Georgia (ΗΠΑ). Για τη συμμετοχή του στο GFA, η Martha Masters (πρόεδρος του Guitar Foundation of America) είπε «Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε την καλλιτεχνία σας στο αμερικανικό κοινό».

Διδάσκει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News