default-image

Ξεμένει από νερό η Βιάννος

Κρήτη
Ξεμένει από νερό η Βιάννος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φάσμα της λειψυδρίας πλανάται πάνω από το Δήμο Βιάννου, αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και ήδη στο Λουτράκι της Βιάννου έχει τρεις ημέρες να τρέξει νερό στις βρύσες και χρειάστηκε να επιστρατευτεί η υδροφόρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθεί στη δεξαμενή νερό! Οι φθινοπωρινές βροχές ήταν ελάχιστες και πάντως επ' ουδενί προοιωνίζονται ευχάριστα νέα.

Ήδη βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του χειμώνα, αλλά οι πολυπόθητες βροχές δε δείχνουν προτίμηση στην περιοχή.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξενιάκου κ. Μανόλης Μανουσάκης, «ραβδίζουμε ελιές και στα ελαιόδεντρα τραγουδούν ακόμη τα τζιτζίκια»!

Οι παρατεταμένοι νοτιάδες, πέρα από το ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για βροχόπτωση, συντείνουν στις ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν καταστροφικές συνέπειες στα πρώιμα κηπευτικά και στις ελαιοκαλλιέργειες. Ήδη οι κάτοικοι στον οικισμό Λουτρακίου της Άνω Βιάννου "δοκίμασαν", όπως προαναφέρθηκε, το πικρό ποτήρι της λειψυδρίας, αφού οι πηγές "Μάνας" και "Κεφαλοβρυσίου" στέρεψαν. Δραματικά μειωμένο είναι και το νερό της πηγής "Γαμπριγιέλε", που σημαίνει ότι, αν συνεχιστεί η ανομβρία, σειρά θα πάρει η Άνω Βιάννος για να δοκιμάσει τη βασανιστική έλλειψη νερού. Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ψυλλάκης έδωσε εντολή για μεταφορά νερού από την πηγή "Χαλασιάς" με υδροφόρα έως ότου βρεθεί μια μονιμότερη λύση.

Στην παρατεταμένη ανομβρία προστίθεται και η κατασπατάληση του νερού από τους καταναλωτές, οι οποίοι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και την κρισιμότητα της κατάστασης. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι από τη γεώτρηση "Σπαρτί", στην Άνω Βιάννο, από την οποία υδρεύονται οι οικισμοί Κάτω Βιάννου και Χόνδρου, μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων έντεκα ημερών της λειτουργίας της αντλήθηκαν 1.000 κυβικά νερού, γεγονός που έχει εξοργίσει τη δημοτική Αρχή, αφού όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε κάποιοι παίζουν κορώνα-γράμματα την τύχη μας, κατασπαταλώντας το πολύτιμο αγαθό, το νερό, και συνεχίζουν να ποτίζουν περιβόλια από την ύδρευση! Αν κάποιοι δεν αλλάξουν μυαλό, θα αναγκαστούμε να πάρουμε δραστικότερα μέτρα», μας είπε ο δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Σ' όλα αυτά προστίθενται και οι διάφοροι μπαταξήδες, οι οποίοι κλέβουν το νερό! «Ήδη έχουμε εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων και έχουμε κάνει αυστηρές συστάσεις στους παραβάτες ότι, αν δε συμμορφωθούν, θα προσαχθούν στον εισαγγελέα», μας είπε ο κ. Μπαριτάκης, ο οποίος απευθύνει δραματική έκκληση σε όλους: «Σταματήστε τις καταχρήσεις του αγαθού που λέγεται νερό. Οι γεωτρήσεις βρίσκονται στο ναδίρ και αν συνεχιστεί η ανομβρία θα αναγκαστούμε να τις κλείσουμε. Σε λίγο δε θα επαρκεί το νερό ούτε για να ξεδιψάσουμε»!

Προληπτικά μέτρα: Απαγορεύεται το πότισμα

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η παντελής έλλειψη προγραμματισμού επιτρέπει να αυξάνονται θεαματικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, που σημαίνει, πρακτικά, ότι αυξάνεται η ζήτηση και άρα η κατανάλωση νερού! Με χθεσινή ανακοίνωση τόσο ο Δήμος Βιάννου, όσο και ο ΤΕΟΒ Βιάννου απαγόρευσαν την άρδευση ελαιοδέντρων. «Όποιος παραγωγός συλληφθεί να ποτίζει ελαιόδεντρα θα του επιβληθεί υψηλότατο πρόστιμο και θα αφαιρείται το υδρόμετρο», αναφέρεται, μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση. Όπως μας είπε ο κ. Παύλος Μπαριτάκης, «τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών επιστημόνων προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα και να αναζητηθούν λύσεις και, αν χρειαστεί, θα παρθούν επιπρόσθετα μέτρα».

Μανόλης Σπανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News