Ειδήσεις

Χωρίς σφαγεία τις γιορτές;

Μια ανάσα πριν την... έκρηξη βρίσκεται η ενδοχώρα, καθώς τέσσερις μήνες μετά το λουκέτο στα σφαγεία Μοιρών δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα λύση για τη λειτουργία τους, η οποία πρόκειται να κριθεί εντός των ημερών από την έγκριση ή όχι του φακέλου των περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας Κρήτης.

Ενόψει των Χριστουγέννων, κορυφώνεται η αγωνία κτηνοτρόφων και κρεοπωλών, οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται στα σφαγεία του Ασημίου, τα οποία, όπως τονίζουν, είναι αδύνατον να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του νομού την περίοδο των γιορτών.

Βρεθήκαμε στα σφαγεία Μοιρών, τα οποία παραμένουν κλειστά, και καταγράψαμε τις παρεμβάσεις που έγιναν από τη νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Φαιστού, συνολικού ύψους 70.000 ευρώ.

«Είναι θέμα χρόνου η λειτουργία τους», διαβεβαιώνει ο νέος πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης των σφαγείων Μοιρών κ. Μανούσος Πουλινάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα διοίκηση παρέλαβε «καμένη γη» καθώς, όπως υποστήριξε, δε δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ οι οικονομικές εκκρεμότητες που καλούνται τώρα να ρυθμίσουν αγγίζουν τις 100.000 ευρώ, αιχμές για τις οποίες η προηγούμενη δημοτική Αρχή δε θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση.

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες στην ενδοχώρα απευθύνουν δραματική έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τους να δώσουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα των σφαγείων, καθώς, όπως λένε, είναι αδύνατον τα δύο σφαγεία που λειτουργούν σε Αρκαλοχώρι και Ασήμι να σηκώνουν το βάρος των αυξημένων αναγκών του νομού. Όπως είναι γνωστό, το περασμένο καλοκαίρι μπήκε λουκέτο στα σφαγεία Μοιρών, καθώς οι κανόνες υγιεινής ήταν ανύπαρκτοι, όπως άλλωστε είχαμε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ μας, με τα λύματα των σφαγείων να καταλήγουν στα χωράφια και με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Φαιστού. Όσο για το σφαγείο της Αγίας Βαρβάρας, αυτό έβαλε οριστικό λουκέτο το Φεβρουάριο του 2011 λόγω χρεών που άγγιζαν το 1.100.000 ευρώ.

Τώρα το ερώτημα που "καίει" κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες ταλαιπωρούνται στα σφαγεία Ασημίου μετά το λουκέτο στα σφαγεία Μοιρών, είναι το πού θα σφάζουν ενόψει των γιορτών.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης σε δήλωσή του το Φεβρουάριο του 2011 είχε πει πως «το σφαγείο δεν ξανανοίγει. Τελείωσε. Είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση».

«Θέμα χρόνου» να ανοίξει ξανά

Πάντως, ο νέος πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα σφαγεία κ. Πουλινάκης διαβεβαιώνει ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες εργασίες και ότι είναι θέμα χρόνου η λειτουργία των σφαγείων Μοιρών. Ωστόσο, ο ίδιος άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας, ενώ αναφέρθηκε και στα υπέρογκα χρηματικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν, τα οποία, όπως είπε, αγγίζουν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για οικονομικές εκκρεμότητες, όπως τα ποσά που χρωστούσε η προηγούμενη διοίκηση σε εννέα εργαζόμενους από το έτος 2012, τα οποία ανέρχονται σε 38.000 ευρώ, πρόστιμα που βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, οφειλόμενα ποσά στην εφορία κ.ά.

«Όταν αναλάβαμε, τα σφαγεία ήταν κλειστά. Διαθέσαμε το πόσο των 70.000 ευρώ και προχωρήσαμε σε γενική επισκευή τους, όπως συντηρήσεις, επισκευές μηχανημάτων και διάφορες άλλες εργασίες, όπως βάψιμο κ.ά. Φτιάξαμε το βιολογικό καθώς, όπως γνωρίζετε, πριν το "λουκέτο" τα λύματα των σφαγείων κατέληγαν στα ρυάκια χωρίς καμία επεξεργασία. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το προηγούμενο Δ.Σ. δε διέθεσε ούτε ευρώ για εργασίες συντήρησης αλλά και εκσυγχρονισμού του σφαγείου. Παραλάβαμε "καμένη γη". Αν δεν εγκριθούν οι περιβαλλοντικές άδειες, τα σφαγεία δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και εκτιμώ ότι τα σφαγεία Μοιρών θα ανοίξουν από βδομάδα. Κατανοώ την αγωνία αλλά και την ταλαιπωρία κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, καθώς τα χρονικά περιθώρια ενόψει των γιορτών είναι ασφυκτικά», δήλωσε ο κ. Πουλινάκης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα υπολείμματα των σφαγείων δε θα θάβονται, αλλά θα παραλαμβάνονται από ιδιωτική εταιρεία, ενώ το κόστος θα επιβαρύνει την εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα σφαγεία και συγκεκριμένα 0,18 λεπτά/κιλό.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια