Ειδήσεις

Έδωσε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας

Ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας έδωσε η άτυχη 52χρονη δικαστική υπάλληλος που έχασε τη ζωή της μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέσσερις άνθρωποι που είχαν τεράστια ανάγκη έλαβαν τα όργανα 52χρονης η οποία βρισκόταν σε κώμα επί 10 μέρες στο Βενιζέλειο και οι δικοί της πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της. Ήπαρ και νεφροί ταξίδεψαν για λήπτες στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι κερατοειδείς έμειναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να μεταμοσχευθούν σε κατάλληλους ασθενείς. Η υπέρτατη πράξη αγάπης και ανθρωπιάς πάντως δείχνει σε επίπεδο Ελλάδας γενικότερα να μην έχει την ανταπόκριση που καταγράφεται σε άλλα κράτη, με την Κρήτη ανά περιοχές για κάποια χρόνια να μην καταγράφουν ούτε μία δωρεά.

Γιατροί από τη Θεσσαλονίκη έφτασαν χθες το βράδυ στο Ηράκλειο, και μετά από τη διαδικασία λήψης των οργάνων που διήρκεσε κάποιες ώρες τα όργανα μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στη συμπρωτεύουσα, αλλά και το ΠΑΓΝΗ που κατέληξαν για τους κατάλληλους δότες, οι κερατοειδείς.

Αν και η δωρεά οργάνων πολύ συχνά αποτελεί θέμα εκδηλώσεων και ενημερωτικής καμπάνιας, στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη ειδικότερα δεν εμφανίζει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχα με τη σπουδαιότητά της ποσοστά.

Μέσα σε 7 χρόνια μόλις 57 Κρητικοί δώρισαν τα όργανά τους. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2006 μέχρι το 2009 υπήρξαν περιοχές όπως το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος που κατέγραψαν μία μόλις δωρεά, ενώ οι περισσότερες ήταν στο ΠΑΓΝΗ το 2007 που έγιναν 6 και από πέντε δωρεές οργάνων σε Βενιζέλειο και Νοσοκομείο Χανίων.  

Από το 2010 μέχρι και το 2013 στο Ρέθυμνο δεν υπήρξε καμία δωρεά, ενώ αθροιστικά δύο καταγράφηκαν στον Άγιο Νικόλαο, 18 στο ΠΑΓΝΗ πέντε στο Βενιζέλειο και 4 στα Χανιά.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια