Ειδήσεις

Μ. Κριτσωτάκης: "Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2015"

Συνήλθε την Πέμπτη στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, υπό την προεδρία του Ε' αντιπροέδρου κ. Ιωάννη Δριβελέγκα, για να συζητήσει επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015.

Το λόγο μεταξύ άλλων πήρε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κριτσωτάκης, ο οποίος στην ομιλία του είπε πως πρέπει να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Η ομιλία του κ. Κριτσωτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε, η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα του φθαρμένου πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, από την εποχή ακόμα του δικομματισμού που προετοίμαζε τούτη την κρίση, στην οποία έρχονται τα ίδια κόμματα και σχεδόν το ίδιο πολιτικό σκηνικό, σαν να έρχεται ο εμπρηστής δηλαδή να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη.

Θα έλεγα όμως ότι τώρα, ειδικά στην εποχή των μνημονίων, ετούτος ο προϋπολογισμός και η συζήτησή του είναι μια απόδειξη αυτής της τεράστιας απόστασης που έχει η αφήγηση της κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που την συναποτελούν από την πραγματική κατάσταση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική κοινωνία. Είναι ύβρις και μάλιστα βαριά ύβρις αυτή η ψεύτικη εικόνα και η ψεύτικη αφήγηση που παρουσιάζουν πολλοί κυβερνητικοί.

Κοροϊδεύετε τους άνεργους και τους νέους, αυτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, αυτούς που έχουν φύγει ή ετοιμάζονται να φύγουν, τους νέους δηλαδή, που οι περισσότεροι είναι προσοντούχοι, όταν ακούγονται μέσα στο Κοινοβούλιο αυτή η περιγραφή των εικόνων και αυτές οι εκφράσεις.  

Ένα σημαντικό θέμα είναι αν είναι βιώσιμο το χρέος. Το ακούσαμε σε αυτήν την αίθουσα κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Το είπε ο κύριος πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη και μάλιστα τώρα έρχεται, επίσης χωρίς καμία απόδειξη, να πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει την αλήθεια ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι αγορές δε μας εμπιστεύονται. Εμπιστεύονται, δηλαδή, το ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές και όχι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τους κάνουν και όλα τα χατίρια. Αυτό είναι μια απόδειξη, άλλη μιας στις δεκάδες, που λέει ότι αν και αυτοί δε σας εμπιστεύονται, τότε πρέπει να φύγετε.  

Από την άλλη πλευρά, βλέπετε ότι αυτός ο προϋπολογισμός έχει δημόσιες δαπάνες που έχουν τεράστιες περικοπές στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και τον πολιτισμό. Έχουμε μείωση κατά 1,6 δισεκατομμύριο στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Και θα έλεγα ότι ένα τέχνασμα που επιχειρείτε είναι απέναντι στους εκατόν ογδόντα βουλευτές που κυνηγά η κυβέρνηση για να διατηρηθεί στην καρέκλα της εξουσίας, για τους γνωστούς λόγους, να εμφανιστεί ότι έχει απέναντί τους εκατόν είκοσι βουλευτές, που επιδιώκεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   

Νομίζω ότι αυτό που επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται. Δεν είναι οι εκατόν είκοσι βουλευτές, αλλά είναι ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος σε μία κοινωνία που ήδη είναι καθημαγμένη.

Μας λέτε ότι καταστροφολογούμε, όταν εσείς καταστρέφετε την κοινωνία και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που συνιστά τη διαφορά μεταξύ της μιας πλευράς και της άλλης. Επιχειρείτε να συνταγματοποιήσετε το μνημόνιο, κάνετε ένα μνημονιακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα εσείς προχωράτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αλλαγές του νόμου με φαξ και με mail της τρόικας που αλλάζουν πρόσφατα ψηφισμένους νόμους.

Και αυτός ο προϋπολογισμός, λοιπόν, του 2015 είναι οργανική συνέχεια και αδιατάραχτη λογική συνέπεια των προηγούμενων προϋπολογισμών από το 2011 μέχρι σήμερα και είναι απόλυτα συντονισμένος στη λογική του μνημονίου, το οποίο αποτελεί πυλώνα της δημοσιονομικής στρατηγικής της Κυβέρνησης και για το 2015.     

Είναι ένας προϋπολογισμός υπέρ των ισχυρών, υπέρ μεγάλων συμφερόντων, είναι επιλογή εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης αυτού που λέγεται μεγάλο κεφάλαιο, να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και εναντίον των συμφερόντων των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και ψεύτικος, είναι εκτός τόπου και χρόνου και θα έλεγα ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας την οποία προσπαθεί να μας παρουσιάσει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο υπουργός Οικονομικών είναι πέρα για πέρα παραπλανητική και ψεύτικη.

Πού στηρίζεται η θέση του κυρίου υπουργού ότι αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια, όταν οι άνεργοι είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες και το 74,4% από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, όταν τέσσερα εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -να μην πάω σε άλλους αριθμούς- και κυρίως όταν δεκάδες χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν;

Πού είδε ο κύριος υπουργός των Οικονομικών τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, όταν το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο τέλος του 2015 στο 171% -και κάτι παραπάνω- του ΑΕΠ, όταν το 2009 ανερχόταν στο 129% του ΑΕΠ;

Ο κύριος υπουργός των Οικονομικών υποστηρίζει ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Ο στόχος όμως της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2015 είναι κυριολεκτικά -όπως και όλος ο προϋπολογισμός- στον αέρα, διότι τα νέα μέτρα τα οποία ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί από την τρόικα τον διαψεύδουν, υπονομεύεται από την ίδια την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, στηρίζεται σε αυθαίρετες υποθέσεις για αύξηση των πάγιων επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού -όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, σελίδα 16- και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 6,5% στο 13% με συνέπεια, κατά υπολογισμούς, στα έσοδα στην απασχόληση και στην ίδια την αύξηση του ΑΕΠ. Υπονομεύεται από τη συγκράτηση της ανάπτυξης βέβαια σε όλο τον κόσμο αυτή η εκτίμηση. Και θα σας έλεγα ότι εδώ πρέπει κανείς να σταματήσει και να πει "φτάνει πια αυτή η κοροϊδία".

Αν τα πάρουμε με τη σειρά, θα δούμε ότι η διαφήμιση για τον πιο πετυχημένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, είναι ένα ψεύτικο success story, όπως είναι και το συνολικό. Εδώ, λοιπόν, βλέπετε ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι πάνω από 50%. Βλέπετε επίσης ότι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο. Αυτό που λέγαμε πριν με το ΦΠΑ αιφνιδιάζει τους πάντες και γίνεται χωρίς διάλογο και καμία συζήτηση. Εισάγεται χωρίς μελέτη για τις επιπτώσεις συνολικά στον κλάδο, χτυπά κυρίως τους μικρούς του κλάδου.

Και στο τέλος αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική, διότι θα έπρεπε να έχει ένα φορολογικό σύστημα που να μπορεί να φορολογήσει εκείνους που πρέπει και όχι επί δικαίων και αδίκων, σε έναν τουρισμό που φέτος κέρδισε, αλλά δεν κέρδισαν όλοι και δεν μπορούν να πληρώνουν όλοι ενώ δεν κέρδισαν όλοι.

Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόγραμμα για τον τουρισμό -θα το παρουσιάσουμε και την επόμενη εβδομάδα- το οποίο είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής που έχει μόνο αφίξεις, μόνο τζίρους και καμία προσέγγιση στο βασικό ζήτημα της κοινωνικής ανταπόδοσης που είναι απαραίτητη.

Γι' αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά -για να μην πω ταυτισμένοι- με το λαϊκό αίσθημα, με τη λαϊκή θέληση. Και είστε σε τεράστια απόσταση, κύριοι της συγκυβέρνησης, από όλο αυτό το πράγμα. Πρέπει, λοιπόν, να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός».

Σχόλια