Ειδήσεις

Παρέμβαση Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για Ρίχτερ

Την ώρα που πέντε καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητούν έκτακτη συνέλευση του τμήματος για την υπόθεση Ρίχτερ, παρέμβαση στην πολύκροτη υπόθεση έκανε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Με μια σκληρή επιστολή το Συμβούλιο (Council of Cretans, www.wcc.gr) χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακήρυξη Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το ίδιο το Συμβούλιο όχι μόνο έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, αλλά διατηρεί και την έδρα του στις εγκαταστάσεις του!

Η επιστολή απευθύνεται στον κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών κ. Δημήτρη Μυλωνάκη και την πρόεδρο του Τμήματος κ. Ήβη Μαυρομούστακου, με κοινοποίηση στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου.

Στην επιστολή με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2014 αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, αξιότιμε κύριε κοσμήτορα,

Η αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες εντυπώσεις και έντονες αντιδράσεις στους "Απανταχού Κρήτες" (Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματίων Ελλάδας, Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Κρήτες της Αφρικής, Κρήτες της Κύπρου και στο Δ/Σ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), όπως ακριβώς και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Οι αγώνες και οι ευγενείς πράξεις των Κρητών της Αμερικής, όπως και των υπολοίπων "Απανταχού Κρητών", για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς επίσης και οι δεσμοί που καλλιεργήθηκαν από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι γνωστά σε όλους. Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, ακόμα και σήμερα διατηρεί κληροδότημα με σκοπό την κατά καιρούς χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων των ΑΕΙ και των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Κρήτης, το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και διατηρεί την έδρα του μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο.

Μετά από τα απαράδεκτα γεγονότα της "εν κρυπτώ" απονομής του τιμητικού τίτλου στο Γερμανό καθηγητή Heinz Richer, του οποίου είναι γνωστή η ασεβής και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους ηρωικούς αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης αλλά και τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι τασσόμαστε ανεπιφύλακτα στην πλευρά του κρητικού λαού και της ιστορίας του. Μιας σπουδαίας και λαμπρής ιστορίας που ανακαλύπτει τους κώδικες και τις πολιτιστικές αξίες που κουβαλήσει ο λαός μας από τα βάθη των αιώνων.    

Θεωρούμε, δε, πως η συγκεκριμένη άστοχη πρόταση του καθηγητή κ. Στεργίου, πρώην φοιτητή του Γερμανού ιστορικού, και η ομόφωνη έγκριση της βράβευσης από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών αποτελούν προσβολή για την ιστορία της Κρήτης, για τους ήρωες και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τις οικογένειές τους.

Κυρία πρόεδρε και κύριε κοσμήτορα, μετά από τα παραπάνω, ζητούμε από εσάς, ως επίσης και από το αρμόδιο υπουργείο, την άμεση δρομολόγηση των όσων προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να διορθωθούν οι ατασθαλίες και τα λάθη, και ει δυνατόν, να βρεθεί τρόπος να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση και να παταχτεί η όλη άστοχη ενέργεια, για να επανέλθει πάλι μια ηθική τάξη στο Πανεπιστήμιο. Η άμεση διευθέτηση του θέματος θα είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής για τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης και της μετέπειτα Κρητικής Αντίστασης που οι γονείς και πρόγονοί μας έστησαν δίκαια και με πείσμα ενάντια στον κατακτητή!

Παρακαλούμε δε να μεταφέρετε εκ μέρους μας στους υπαίτιους αυτής της κατάστασης την εξής μαντινάδα που εκφράζει τη σοφία του λαού μας και όλους εμάς.

"Ιστορία και παράδοση λαός που δε θυµάται,

στο λήθαργο του µαρασµού παντοτινά κοιµάται"».

Για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

Με εκτίμηση,

Μανόλης Βεληβασάκης».

Την επιστολή διαβίβασε με παρέμβασή του στον υπουργό Παιδείας και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Παρέμβαση καθηγητών

Μετά τη διακοπή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου, η πρώτη κίνηση στο Πανεπιστήμιο έρχεται από 5 καθηγητές , οι οποίοι με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Τμήματος, αλλά και τις πρυτανικές Αρχές ζητούν τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, με μοναδικό θέμα την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος και ενώ οι δύο εξ αυτών έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί δημόσια για την τελετή αυτή.

Η επιστολή υπογράφεται από 4 καθηγητές κρητικής καταγωγής και έναν Διστομίτη στην καταγωγή καθηγητή, δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση, καθώς τις προηγούμενες μέρες η πρόεδρος του Τμήματος εμφανιζόταν να κλείνει το όλο θέμα χωρίς καμία άλλη συζήτηση.

Η επίμαχη επιστολή αναφέρει:

«Προς αναπλ. καθ. Αγγ. Μαυρομούστακου, πρόεδρο Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Κοινοποίηση: Καθηγητή Ευριπίδη Στεφάνου (πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης), καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη (αναπληρώτρια πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Κρήτης), μέλη του ΔΕΠ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Ουρανία Κορναράκη, προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Οι παρακάτω υπογεγραμμένοι ζητούμε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης για να συζητηθεί τύποις και ουσία το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Η. Richter.

Άλλωστε, υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να συζητηθούν.

Δημήτρης Κοτρόγιαννος,

Νίκος Παπαδάκης,

Βασίλης Δαφέρμος,

Δημήτρης Ξενάκης,

Κωστής Μανασάκης».

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια