default-image

"Καθημερινότητα και τρόποι ζωής στη Νεολιθική Ευρώπη"

Κρήτη
"Καθημερινότητα και τρόποι ζωής στη Νεολιθική Ευρώπη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καθημερινότητα και τρόποι ζωής στη Νεολιθική Ευρώπη" (Daily life and lifeways in the European Neolithic): Αυτό είναι το θέμα της διάλεξης της dr Penny Bickle, λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του York της Μεγάλη Βρετανίας, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Νικηφόρου Φωκά 130) στο Ρέθυμνο.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014 και ώρα 20:00.

Η Νεολιθική Περίοδος στην Ευρώπη έφερε καινοτόμες αλλαγές στην ανθρώπινη διατροφή, στα μοντέλα κινητικότητας των πληθυσμών και στην κοινωνική οργάνωση, οι οποίες είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στους τρόπους ζωής των νεολιθικών κοινωνιών.

Σε αυτή τη διάλεξη η dr Penny Bickle θα δείξει πώς ένας αριθμός διαφορετικών νέων αναλυτικών τεχνικών βελτιώνουν την κατανόησή μας για τη διατροφή και την κινητικότητα, και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν γνώσεις για τη συγγένεια, για τις ατομικές βιογραφίες και την κοινωνική διαφορετικότητα.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα τριών πρόσφατων και σε εξέλιξη ερευνητικών προγραμμάτων που διερευνούν τον πολιτισμό Lineabandkeramik (LBK). Ο πολιτισμός LBK εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την κοιλάδα του Παρισίου, c. 5500-4900 π.Χ. και αποτέλεσε το μέσο για να φτάσει ο νεολιθικός τρόπος ζωής στην κεντρική Ευρώπη.

Τρεις διαφορετικές τεχνικές θα συζητηθούν: σταθερά ισότοπα και ισότοπα στροντίου, νέοι μέθοδοι ραδιοχρονολόγησης (Bayesian modelling) και αναλύσεις υπολειμμάτων λιπιδίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News