Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ, στην οποία γίνεται λόγος τα θέματα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την Έρευνα, και στην οποία εκφράστηκε σαφής αντίθεση στη μισθολογική εξίσωση του βασικού μισθού των ερευνητών με τα μέλη ΔΕΠ.  

Το κείμενο της ανακοίνωσης την οποία κοινοποίησαν στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικ. Δένδια, στον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλ. Δεμερτζόπουλο, στον γ.γ. ΥΠΑΙΘ, κ. Αθ. Κυριαζή, στον γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας ΥΠΑΙΘ κ. Χρ. Βασιλικό, στον πρόεδρο και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, στη Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και στον καθηγητή κ. Κώστα Φωτάκη, πρόεδρο του ΙΤΕ, έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατα την επιστολή της Συνόδου των Πρυτάνεων (απ. 7676/24.11.2014), η οποία αναφέρθηκε σε θέματα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την Έρευνα, και στην οποία εκφράστηκε σαφής αντίθεση στη μισθολογική εξίσωση του βασικού μισθού των Ερευνητών με τα Μέλη ΔΕΠ, επικουρούμενη από επιχειρήματα αναληθή και ακαδημαϊκά έωλα.

Παρόμοιες δηλώσεις προσβάλλουν ευθέως την Ερευνητική Κοινότητα, κατ' επέκταση δε Ερευνητικά Ιδρύματα εγνωσμένης επιστημονικής αριστείας όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), όπου τα κριτήρια εκλογών και εξελίξεων των Ερευνητών του είναι υψηλότατα και απόλυτα εναρμονισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Οι Έλληνες Ερευνητές δε, πέραν του ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου που επιτελούν (όπως αυτό έχει επανειλημμένα αποδειχθεί από διεθνείς αξιολογήσεις), επιβλέπουν την επιστημονική έρευνα φοιτητών σε θέματα αιχμής και προσφέρουν διαρκές διοικητικό έργο προς χάριν των ιδρυμάτων τους.

Στο νέο νόμο για την Έρευνα, το σχετικό άρθρο το οποίο αφορούσε στην άρση από την Πολιτεία του διαχωρισμού αυτού στον ακαδημαϊκό χώρο έχει αποσυρθεί, γεγονός το οποίο μας προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις. Η μισθολογική ισότητα στις αντίστοιχες βαθμίδες Ερευνητών και Μελών ΔΕΠ προβλεπόταν στον Νόμο 1514/1985 και ήταν απαρέγκλιτα σε ισχύ έως το 1998, μέχρι την αναίτια και καταφανώς άδικη κατάργησή της από την τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ως άνω σημαντική θεσμική αποκατάσταση θα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, με καθοριστική σημειολογική σημασία για τη δημιουργία ενός πλαισίου αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, και με άμεση πρακτική απήχηση για μία εθνική στρατηγική διαμόρφωσης "Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης" όπου οι Λειτουργοί της Έρευνας, της Επιστήμης και της Διδασκαλίας συνοδοιπορούν και συνεργούν.

Με εκτίμηση, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ερευνητών ΙΤΕ, Σταύρος Πισσαδάκης, Κύριος Ερευνητής, Ι.Η.Δ.Λ., Πρόεδρος ΔΣ Αλέξανδρος Λάππας, Διευθυντής Ερευνών, Ι.Η.Δ.Λ., Αντιπρόεδρος Μαρία Κλάπα, Κύρια Ερευνήτρια, ΙΕΧΜΗ, Γραμματέας, Ευάγγελος Σακκαλής, Κύριος Ερευνητής, Ταμίας

Νίκος Παπαδόπουλος, Εντεταλμένος Ερευνητής, I.M.Σ., Μέλος»

Σχόλια