Ειδήσεις

Φθηνότερο πετρέλαιο διεθνώς... ίσον φθηνότερη βενζίνη

Έκπληξη έχει προκαλέσει στους καταναλωτές της Κρήτης η μείωση της τιμής των καυσίμων θέρμανσης αλλά και κίνησης, όπως αυτή παρατηρείται να πέφτει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.

Οι καταναλωτές, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, ανοιγόκλειναν τα μάτια και δεν το πίστευαν κοιτώντας τις τιμές στους τιμοκαταλόγους των πρατηρίων να πέφτουν, γεγονός που προσφέρει μια αναζωογόνηση στην τσέπη των καταναλωτών αλλά και στην αγορά. Σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης, δίνεται το έναυσμα ώστε η αγορά καυσίμων να πάρει πάλι τα πάνω της μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια ραγδαίας πτώσης και να αναθερμανθεί.

Ωστόσο, ο κόσμος γονατισμένος από τους φόρους και τις οικονομικές υποχρεώσεις που τον έχουν φορτώσει τα μνημόνια δεν μπορεί να διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως παλιά, ούτε για να γεμίσει το ρεζερβουάρ με βενζίνη, αλλά ούτε για να τροφοδοτηθεί με πετρέλαιο θέρμανσης. Οπότε και παραμένει φειδωλός στις κινήσεις του, βάζοντας το πολύ 20 ευρώ βενζίνη και 500-600 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, ίσα-ίσα να περάσει... αλλά και να εκμεταλλευτεί το επίδομα. Το ζητούμενο πάντως όλων είναι οι τιμές να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό και όχι να είναι πάλι παροδικό.

Αυτή τη στιγμή, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,02 ευρώ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης στο 1,29 ευρώ το λίτρο και στην αμόλυβδη βενζίνη στο 1,60 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, αν κάποιος θελήσει να κάνει έρευνα αγοράς, δε θα βρει ακόμα πιο συμφέρουσες τιμές.

Μάλιστα, από τον Ιούλιο, οπότε και άρχισε να γίνεται αισθητή η πτώση στις τιμές των καυσίμων, όπως ο κ. Σαμόλης σημείωσε, η τιμή στην αμόλυβδη μέχρι σήμερα έχει μειωθεί συνολικά κατά 21 λεπτά, κατά 15 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης και κατά 6,5 λεπτά από τον Οκτώβριο, οπότε και ξεκίνησε η διάθεσή του, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι, «ο κόσμος είδε τα καύσιμα με... άλλο μάτι. Με την πτώση των τιμών οι καταναλωτές βάζουν περισσότερα λίτρα. Με τις σημερινές τιμές, στα 20 ευρώ που θα δώσει για να βάλει αμόλυβδη βενζίνη στο όχημά του ο εκάστοτε πολίτης, εκεί που με την προηγούμενη τιμή έβαζε 11 λίτρα, τώρα βάζει πιο πολλά και έτσι μπορεί να κινηθεί. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, τώρα, είχαμε αυτές τις μέρες μια μείωση της ζήτησης λόγω των νοτιάδων που έπνεαν. Όμως, σε σχέση με πέρυσι, φέτος σε γενικά πλαίσια πάμε καλύτερα. Υπάρχουν περισσότερες παραγγελίες πολιτών που θέλουν να επωφεληθούν από το επίδομα θέρμανσης που δικαιολογεί τα 600 λίτρα στα 120 τ.μ. σπίτι, οπότε και κατεβαίνει η τιμή γύρω στα μόλις 65 λεπτά και έτσι εκδηλώνεται ένα ενδιαφέρον», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Οι πρατηριούχοι

Ας δούμε όμως πώς περιγράφουν την πτώση στις τιμές αλλά και τη ζήτηση που παρουσιάζεται για το "μαύρο χρυσό" οι πρατηριούχοι. «Ο κόσμος ανταποκρίνεται και η διαφορά της τιμής ανεβάζει την ψυχολογία του καταναλωτή. Το να μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα είναι αρκετά θετικό, διότι και η κατανάλωση αυξάνεται αλλά και η δουλειά στα πρατήρια. Πάνω από όλα όμως φτιάχνει η ψυχολογία των πολιτών. Είναι πολύ πιο άνετοι και το εκμεταλλεύονται.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το που ξεκίνησε η διάθεση του στο 1 ευρώ το λίτρο, από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρχαν παραγγελίες, ενώ ο καιρός ήταν καλός, για το λόγο ότι η τιμή είναι ιδιαιτέρως δελεαστική και όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό είναι το Α και το Ω. Αν υπολογίσουμε ότι κάποιος καταναλωτής παίρνει και ένα επίδομα θέρμανσης, με το πετρέλαιο να κατεβαίνει στα 65 λεπτά το λίτρο, πρόκειται για μια τιμή που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια. Οι καιροί που ζούμε δεν είναι εύκολοι. Όμως έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε αυτό που φωνάζαμε τόσα χρόνια - ότι αν κατέβει δηλαδή η τιμή θα ανέβει η κατανάλωση - να το βλέπουμε τώρα να πραγματοποιείται, με τα αποτελέσματα να είναι κατ' επέκταση θετικά και στην αγορά», είπε ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων και μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Σταύρος Κουμουλάς, στο πρατήριο του οποίου ο πελάτης μπορεί να βρει το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,009 ευρώ/Lt, το πετρέλαιο κίνησης στα 1,279 ευρώ/Lt και την αμόλυβδη στα 1,579 ευρώ/Lt.

«Έχει πέσει η τιμή του αργού, με συνέπεια αυτό να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορέσει να ζεσταθεί οικονομικότερα το φετινό χειμώνα σε σχέση με πέρυσι. Δεν ξέρουμε όμως αν θα συνεχιστεί για πολύ αυτή η πτώση. Και αν πέσει κι άλλο, θεωρώ πως οι διαφορές θα είναι μικρές δηλαδή στα συν-πλην 3-5 ευρώ ο τόνος. Αυτή τη στιγμή πάντως ο καταναλωτής θα βρει πετρέλαιο θέρμανσης στο 0,99 με 1, 02 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο δικό μας κατάστημα πωλείται στα 1,599 ευρώ το λίτρο και στο 1,28 το πετρέλαιο κίνησης. Ο κόσμος, δυστυχώς, στενάζει, με τον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογήσεις, και έτσι δεν αγοράζει μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Ουσιαστικά όμως ο πελάτης είναι αναγκασμένος να καταναλώνει το καύσιμο κίνησης για να μπορέσει να κινηθεί», είπε ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων κ. Παναγιώτης Μανωλακάκης.

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν καταγγελίες για τις τιμές στα πετρελαιοειδή, που παραμένουν υψηλές σε διάφορες περιοχές της χώρας παρά την πτώση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου. Κατόπιν τούτου, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις υψηλές τιμές πώλησης στην αγορά των πετρελαιοειδών σε όλη τη χώρα. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Γκύζη, με εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η τέλεση του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων.

"Αγκάθι" ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Ωστόσο "αγκάθι", όπως είπε ο κ. Σαμόλης, για το "μαύρο χρυσό", παραμένει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που δε βοηθάει στο να πέσουν επιπλέον οι τιμές στα καύσιμα. Επισημαίνοντας ότι, «επειδή είμαστε η υψηλότερη αυτή τη στιγμή χώρα σε φόρους, ζητάμε, αν είναι δυνατόν, να μειωθεί ο ΕΦΚ ούτως ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά».

Οι πρατηριούχοι αλλά και οι καταναλωτές υπογραμμίζουν παράλληλα και τον παράγοντα "μεταφορικά κόστη", καθιστώντας τσουχτερές τις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τι λένε οι πολίτες: «Καλή η μείωση... αλλά να διατηρηθεί»

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές υπογραμμίζουν τα εξής: «Νομίζω ότι αναφορικά με τα δεδομένα του καλοκαιριού, όταν η τιμή της βενζίνης ήταν γύρω στα 25 λεπτά πάνω από ό,τι είναι τώρα, η διαφορά είναι αισθητή. Πρέπει όμως να το δούμε σε βάθος χρόνου και σε σχέση με το αν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Αν η τιμή αυτή διατηρηθεί μόνο για μια-δυο βδομάδες, είναι δώρον άδωρον. Παλιά ο κόσμος ζητούσε από τα πρατήρια και ένα τόνο πετρέλαιο θέρμανσης. Έβαζε γιατί είχε την οικονομική δυνατότητα. Τώρα οι καταναλωτές μετρούν τα έξοδά τους. Και είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα προμηθευτούν πετρέλαιο και θα βάλουν βενζίνη στο αμάξι για μια βδομάδα. Οι περισσότεροι, όπως βάζουν 10 ευρώ βενζίνη για μια-δυο μέρες, έτσι και στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχουν εκείνοι που μπορούν και θα βάλουν κάτι παραπάνω για να περάσουν το χειμώνα. Αλλά και εκείνοι που έρχονται και παίρνουν στα δοχεία τις ποσότητες βάσει το τωρινό μηνιάτικο. Και λένε τον άλλο μήνα που θα πληρωθώ θα πάρω άλλο τόσο», είπε ο πολίτης κ. Θοδωρής Ψαρός.

Πολλοί πρατηριούχοι σημειώνουν επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις κρατάνε τεφτέρια, αφού στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε το "γράψ' τα και θα στα φέρω" έχει και πάλι κάνει δυναμικά την εμφάνισή του.

«Είναι θετικό ότι έπεσε η τιμή στα καύσιμα για να μπορέσει ο καθένας μας να κινηθεί με το αυτοκίνητό του και όχι να σκέφτεται πώς θα γεμίσει το ρεζερβουάρ για να πάει στη δουλειά του», ανέφερε ο πολίτης κ. Γιάννης Χουλάκης.

«Τέτοιες μειώσεις είχαν πολύ καλό να γίνουν γι' αυτό και ευελπιστούμε ότι θα κατέβουν και άλλο οι τιμές στα καύσιμα, που έκαναν τον κύκλο τους, ανέβηκαν στα ύψη και τώρα μειώνονται. Η αγορά πρέπει να αναζωογονηθεί», είπε ο κ. Νίκος Ζαχαρόπουλος. «Εγώ έχω τζάκι στο σπίτι και έτσι εδώ και καιρό δε βάζω πετρέλαιο. Η τιμή των καυσίμων, όμως, είναι ένα θέμα. Είναι αρκετά τσιμπημένες. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, άσχετα αν έχει μεγάλη ανάγκη να ζεσταθεί. Το ίδιο ισχύει και με τα καύσιμα κίνησης», δήλωσε ο κ. Θανάσης Νεόπουλος.

13η πιο ακριβή χώρα η Ελλάδα - Έπεσε 8 θέσεις

Πάντως, παρά την γκρίνια και την κατήφεια, η χώρα μας φαίνεται να έχει χαμηλές τιμές στα καύσιμα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Και για του λόγου το αληθές, οι τιμές που πληρώνουν για τη βενζίνη οι Έλληνες καταναλωτές μειώθηκαν κατά 20% τους τελευταίους έξι μήνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετακινηθεί στη 13η θέση - οκτώ θέσεις χαμηλότερα - στην κατάταξη 61 χωρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με βάση τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης.

Η μέση τιμή για ένα γαλόνι (σ.σ.: αντιστοιχεί σε 3,79 λίτρα) βενζίνης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,06 δολάρια (σ. σ.: περίπου 1,50 ευρώ ανά λίτρο), σύμφωνα με το δείκτη του Bloomberg. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία, όπου ένα γαλόνι κοστίζει 9,26 δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Τουρκία με μέση τιμή 8,44 δολάρια και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με το Χονγκ Κονγκ (8,12 δολάρια), την Ιταλία (8,11 δολάρια) και την Ολλανδία (8,07 δολάρια). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου η βενζίνη πωλείται μόλις 0,04 δολάρια το γαλόνι. Πολύ χαμηλές είναι οι τιμές πώλησης και στη Σαουδική Αραβία (μέση τιμή 0,45 δολάρια), το Κουβέιτ (0,79 δολάρια), την Αίγυπτο (1,38 δολάρια) και το Ιράν (1,42 δολάρια).

Στην κατάταξη των χωρών, επίσης από το Bloomberg, με βάση το κόστος για την αγορά ενός γαλονιού βενζίνης ως ποσοστού του μέσου ημερομισθίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 61 χωρών.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια